18_04_03-04_Familie_Floz_Hotel_Paradiso_c_Simona_Fossi
FAMILIE FLÖZ: Hotel Paradiso
Fotó: Simona Fossi

A Budapesti Tavaszi Fesztivál számokban: három hét, 150 program, 40 helyszín, 38. alkalom. A következő fesztivál sem lesz programok híján: tavasszal premierekre, nemzetközi koprodukciókra lehet jegyet váltani. A rendezvényt 1981-ben tartották meg először, és az elmúlt csaknem négy évtizedben Közép-Európa egyik legjelentősebb összművészeti fesztiváljává nőtte ki magát, és mára olyan eseményekkel említhető egy mondatban, mint a Prágai Tavasz és a Bécsi Ünnepi Hetek. Az eseménysorozat részleteiről a Művészetek Palotájában november 21-én megrendezett sajtótájékoztatón tudtunk meg többet.

?Négy évvel ezelőtt, amikor belevágtunk Bán Teodórával, nagyon fontos volt számunkra, hogy ne pusztán kulturális fesztivált rendezzünk, hanem olyan kiemelkedő eseménysorozatot, amely komoly turisztikai vonzerővel bír nemcsak a külföldi, de a hazai érdeklődők számára is. Tulajdonképpen ezzel is elkezdjük stimulálni a hazai kulturális turizmust abban a reményben, hogy az igényes kultúra iránt érdeklődők pozitív hatással lesznek az egész városra? ? mondta Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója a november 21-ei sajtótájékoztatón. Hozzátette: a fesztivál célja egyrészt a magyar művészek megismertetése, másrészt együttműködés külföldi művészekkel a hazai produkciókban.

_D0A5366_Copy

A Budapesti Tavaszi Fesztiválon mindig nagy hangsúlyt kap Liszt Ferenc és munkássága, ez idén sem lesz másként: a 2018-as rendezvénysorozatot a Szent Erzsébet legendája című oratórium nyitja meg, melyet több kamarakoncert is követ. ?Kötelességünk, hogy az örökséget, amelyet elődeinktől kaptunk és a múltból hoztunk, életre keltsük és továbbadjuk a jövő nemzedékeinek. Ilyen örökségünk Liszt Ferenc is, és bár a születési helyét illetően Ausztriával versengünk a zeneszerzőért, életének jelentős szeletét Budapesten töltötte, így sok kapcsolódása van a városhoz, ezért a Budapesti Tavaszi Fesztivál fókuszában is mindig ő áll? ? tette hozzá.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál mindemellett évfordulókat is ünnepel, a 2018-as évre kettő is jutott: az első világháború befejezésének, valamint Leonard Bernstein, a West Side Story zeneszerzője születésének százéves évfordulójára is megemlékezik ? Bernsteintől A Quiet Place című művét hallhatjuk a fesztiválon.

_D0A5288_Copy

A sajtótájékoztatón Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője még nagyobb rálátást adott a Budapesti Tavaszi Fesztivál jelentőségére. ?Úgy gondolom, hogy Budapest olyan kiváló szellemi, történelmi és építészeti értékekkel rendelkező város, amely még végtelen lehetőségeket biztosíthat a számunkra. A Budapesti Tavaszi Fesztivál is azokat az értékeket kívánja megmutatni, amelyeknek központja az ember maga. Azt gondolom, hogy nem feltétlenül a nagyközönséget vonzó események azok, amelyek meghatározzák egy város identitását. Fontos, hogy minden egyes mikrókörnyezetben ott legyen a kultúra, a művészet, hiszen ebből táplálkozunk, ebből építjük fel önmagunkat, a családunkat, a napjainkat és a jövőnket? ? mondta az ügyvezető. Kiemelte, hogy a játszóhelyek és a kőszínházak repertoárjában nagy szerepet kapnak a premierek és a külföldi társulatok fellépései. A Budapesti Tavaszi Fesztivál kültéren is folytatódik: a záróprogram keretében a város különböző kulturális intézményeitől indul séta az Andrássy úton át a Hősök teréig zenével és tánccal körítve.

Bánhegyi Zsófia, a Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón visszautalt Káel Csaba szavaira, és a kulturális turizmus fontosságát hangsúlyozta a Budapesti Tavaszi Fesztivál kapcsán. ?Ma egy turista minél több élményt szeretne szerezni egy adott desztinációban az útja során, így a tömegturizmus mellé belép egy újfajta turizmus is, amelynek fontos eleme a kultúra. A fiatalok körében is megjelenik olyan célcsoport, amelyik kifejezetten keresi a helyi értékeket: az épített, a természeti és a kulturális értékeket, a helyi designt, a kreatívipart, a divatot, de ugyanúgy a kortárs és a klasszikus zenét is. És ha mindezt egy helyen világszínvonalon megtalálja, akkor az adott város nagyon könnyen felkerülhet az utazók térképére? ? mondta Bánhegyi Zsófia. Hozzátette: Budapestnek ezen térképre való felhelyezése a cél, melyre jó eszköz a Budapesti Tavaszi Fesztivál, hiszen nemcsak a gazdaságra hat pozitívan, de mivel az üzleti és a kulturális turizmus egyre közelebb kerül egymáshoz, az ország turizmusát is fellendítheti. Kiemelte: 2016-ban összesen négymillió turista látogatta meg hazánkat.

_D0A5328_Copy

A Budapesti Tavaszi Fesztivál 2018. március 30. és április 22. között mintegy 40 helyszínen, 150 programmal, számos kiváló hazai művésszel és a világ több pontjáról érkező világsztárral várja az érdeklődőket. A 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a képzőművészet rajongói a Budapest Art Week programjait élvezhetik, a népi hagyományok iránt érdeklődők a Pont Fesztivál eseményein vehetnek részt, melynek középpontjában a húsvét áll majd.

A Budapesti Tavasz Fesztivál vendégei lesznek többek közt a Berlini Filharmonikusok, női karmesterek, Wayne McGregor brit tánczseni, Kurt Elling Grammy-díjas jazzikon Passion World című albumával, a FAMILIE FLÖZ groteszk és gyönyörű maszkok társulata, Kovalik Balázs a Hasse Artaserse című operájával ? melyet németországi premierje után pár nappal itthon is bemutat ?, Yuja Wang kínai extravagáns zongoravirtuóz, valamint Yefim Bronfman Grammy-díjas izraeli-amerikai zongoraművész és a Bécsi Filharmonikusok.

További részletek, a programok a Budapesti Tavaszi Fesztivál oldalán találhatóak, és jegyet vásárolni is itt lehet.

Révy Orsolya

Fotó: Csákvári Zsigmond