A sokszoros Grammy-díjas amerikai popsztár a skót fővárosban kezdte három stadionkoncerttel a The Eras Tour nevű világturnéjának 17 fellépésből álló nagy-britanniai koncertsorozatát. A BGS brit földtani intézet szerint a szeizmikus mozgások intenzitása a …Ready For It? című dal idején érte el maximumát.

Taylor Swift koncertje Melbourne-ben
Taylor Swift Melbourne-ben, február 16-án. Fotó: MTI/EPA-AAP/Joel Carrett

A brit földtani intézet (British Geological Survey, BGS) csütörtöki beszámolója szerint a Murrayfield stadionban megtartott hétvégi koncertek „immár tudományosan is földrengetőnek számítanak”, mivel a zene, valamint a több tízezer rajongó tánca és nem egyszer percekig tartó ovációja a stadiontól hat kilométer távolságra is műszeresen jól észlelhető földmozgásokat okozott.

A BGS mérései szerint a háromórás koncertek dalai közül minden egyes alkalommal a …Ready For It?, a Cruel Summer és a champagne problems váltotta ki a legnagyobb szeizmikus aktivitást Edinburghben és környékén.

Az intézet számításai alapján a múlt pénteki első koncertet kísérte a legnagyobb amplitúdójú kilengés: aznap este a BGS műszerei 23,4 nanométernyi földmozgást észleltek. Szombaton 22,8, vasárnap 23,3 nanométer földfelszíni elmozdulást okoztak Taylor Swift edinburghi koncertjei, amelyeken összesen több mint kétszázezer rajongó volt jelen.

A szeizmikus mozgások intenzitása a …Ready For It? című dal idején érte el maximumát percenként százhatvan kilengéssel. A British Geological Survey számításai szerint ez azt jelenti, hogy e szám alatt a táncoló rajongók nyolcvan kilowatt energiát fejtettek ki.

Taylor Swift tavaly márciusban kezdődött, öt földrészt érintő Eras turnéja a tervek szerint 152 fellépésből áll, és várhatóan több mint kétmilliárd dollár rekordbevételt hoz.