Taylor Swift pályafutása alatt összesen 68 héten került a Billboard lemezlistájának élére, ezzel ő lett a legtöbb héten át listavezető szólóelőadó a zeneipar történetében, megelőzve ezzel Elvis Presley-t.

Mint a The Guardian megírta, az amerikai énekesnő 68 héten át vezette lemezeivel a Billboard lemezlistájának első helyét, mely rekordot az 1989 (Taylor’s Version) című, 2023 októberében megjelent lemezével ért el. Ez a legutóbbi album ötödik hete volt listavezető a múlt év végén, a rekord felállításakor.

A szólóelőadók között így Taylor Swift megelőzte a Királyt, Elvis Presley-t is, aki 67 héten keresztül volt az etalonállító lista élén, ezzel érve el rekordot. Presley leghosszabb ideig listavezető lemeze a Blue Hawaii című, 1961-ben mozikba került amerikai musical filmzenéje volt: ez az anyag 20 héten át tartotta a Billboard első helyét. Ugyanakkor míg a Király valamivel kevesebb, mint 50 év alatt érte el a rekordot, azaz jóval halála után került a listavezető szólóművészek között az élre, addig a 34 éves énekesnő 15 év alatt érte el a csúcsot.

Taylor Swift sorra döntötte az utóbbi időszakban a rekordokat. Neki sikerült a zeneipar történetében először egyszerre öt albummal bekerülnie a Billboard Top10-es listájába. Nyáron pedig Barbara Streisand énekesnőt is letaszította a trónról, ugyanis Swift rendelkezik a világ női előadói közül a legtöbb olyan lemezzel, amely a lista élére került.

A fiatal énekesnő ennek ellenére az összesített listavezetői kategóriában egyelőre meg sem közelíti az abszolút rekorder The Beatlest: a zenekar összesen 132 héten volt a lista élén. Azonban az összesített, az első helyet elérő albumok számának tekintetében Swift 13 lemezzel felzárkózott a harmadik helyre. Őt csak a rapper Jay-Z előzi meg mindössze egy anyaggal, a prímet viszont ebben a kategóriában is a The Beatles viszi 19 kiadott listavezető albummal.

Fotó: AFP / Michael Tran