Televízióra és streamre készülő filmek gyártásának támogatásáról döntött a Nemzeti Filmintézet. A támogatott alkotások között szerepel a Thália Színház Csehov-előadásának televíziós verziója Görög Lászlóval, Czakó Juliannával, Molnár PIroskával, Szabó Győzővel és Szervét Tiborral a főbb szerepekben.

vanya-ba.jpg
Görög László és Czakó Julianna a Thália Színház Ványa bá című előadásában. Fotó: Kállay-Tóth Anett

A Televíziós Döntőbizottság ezúttal egy tévéfilm, egy rövidfilm és négy dokumentumfilm- és ismeretterjesztőfilm-sorozat gyártásának szavazott meg támogatást.

Csehov egyik legnépszerűbb színműve, a Ványa bácsi feldolgozása készül 295 millió forint támogatásból, a Megafilm Service és az MTVA koprodukciójában, Helmeczy Dorottya és Kálomista Gábor producerek vezetésével. A Fazakas Péter rendezésében készülő tévéfilm Somogyi György és Kun-Béres Anikó forgatókönyvéből készül, a forgatás nyáron kezdődik, és a bemutatót januárra tervezik az alkotók. A főszerepekben Görög László, Szervét Tibor, Szabó Győző, Czakó Julianna, Molnár Piroska, Csarnóy Zsuzsanna, Bede-Fazekas Szabolcs és Martos Hanga látható. 

Mirhó címmel rendez rövidfilmet Vas Marianna, a nemzetközi DocNomads képzés diplomása. A alkotás középpontjában két gyermek áll, akik egy forró nyáron a nagymama kertjében megtapasztalják a vágyat, a félelmet és a leheletfinom elnyomást, ami akár még a közelséggel is összetéveszthető. A Campfilm gyártásában készülő alkotás 14,2 millió forint támogatást kapott.

A Becsengetünk Produkció 59,5 millió forintos támogatással készülő dokumentumfilm-sorozata, a Magyar királylányok főhősei a közismert uralkodók és nemesek lányai, akik Európában, választott hazájukban ismertebbek, mint szülőföldjükön. Az epizódok főszereplői azok a nők, akik mind valamely európai uralkodóhoz, önálló régiót irányító főnemeshez mentek férjhez, és személyiségük, élettörténetük méltó a filmes feldolgozásra. A sorozat rendezője Borsody István, aki a fennmaradt csodák, legendák és bizonyítható történelmi tények alapján ismerteti meg a rendkívüli nőket a nézőkkel.

A természetvédelem és a természethasznosítás megismertetése a célja az Ez elment vadászni címmel készülő hatrészes sorozatnak, amelyet Kostya Bánk rendez. Az egyes epizódokban az alkotók modern eszközökkel és a legnépszerűbb kommunikációs csatornákon keresztül igyekeznek visszavezetni a nézőket valódi, természetközeli énjükhöz. A sorozat gyártója a Right Communication Kft., támogatása 48,8 millió forint.

1956 a Vajdaságban címmel, 24,99 millió forintos támogatással, a Film-Art Studio gyártásában készít dokumentumfilmet Lavro Ferenc újvidéki származású rendező. Az alkotás az 1956-os magyarországi események vajdasági magyarok identitására gyakorolt hatását vizsgálja, bemutatva a forradalom magyar menekültjeinek jugoszláviai fogadtatását.

300 éve kezdődött a magyarországi svábok története, az évforduló kapcsán ezt a kalandos történetet meséli el a kezdetektől napjainkig a most készülő dokumentumfilm. A 300 év... „de mit adtak nekünk a svábok?” című alkotás rendezője a Mi, svábok mindig jó magyarok voltunk! és az Isten veled, hazánk! című filmeket is jegyző László Gábor. A film gyártója az Oikosz Alapítvány, a bizottság 14 millió forintot ítélt meg az alkotóknak.