Harminckettedik alkalommal rendezi meg a szegedi MASZK Egyesület a Thealter fesztivált, amely immár három évtizede a hazai független szcéna legizgalmasabb színházainak előadásait tűzi műsorára nyaranta. A programsorozat fő helyszíne ezúttal is a szegedi Régi Zsinagóga különleges hangulatú épülete lesz, de játszanak még többek közt a Szegedi Nemzeti Színház balett-termében, a Kisszínházban, a Grand Caféban és az újszegedi ligetben is.

Idén is a műfaji sokszínűség jellemzi a fesztivált:

a prózai előadások mellett báb- és részvételi színházi darabot, monodrámát és performanszt is kínálnak a Szegedre látogató nézőknek.

A fesztivál hagyományaihoz híven a válogatásban ezúttal is számos díjnyertes alkotás lesz látható, a visszatérő fellépők mellett pedig most is lesznek olyan alkotók, akik első ízben mutatkoznak be.

Ezúttal is kínálnak ősbemutatót: a nyitónapon lesz látható a FÜGE Produkció és a szegedi MASZK Egyesület koprodukciója, Németh Nikolett Fajankó című darabja, melyet Kovács Dániel Ambrus állít színpadra.

Fontos jellemzője a fesztiválnak, hogy a válogatásban hangsúlyos helyet kapnak a fiatalok, a női alkotók és az aktualitásokra reflektáló kortárs dráma – ezúttal is számos ilyen produkciót láthat a közönség.

Elsőként lesz vendég a Gólem Színház: Németh Virág Az utolsó velencei kalmár című drámáját Borgula András állította színpadra. Az ESZME, a Szkéné Színház és a Szentendrei Teátrum koprodukciójában lesz látható Szokol Judit és Fabacsovics Lili Csend-etűdök című darabja, melynek rendezője Szokol Judit.

Terék Anna vajdasági költő versei szolgáltatták az alapanyagot a Csönd című előadáshoz, melynek rendezője Molnár G. Nóra. A MáSzínház Anya-e vagy? című zenés monológját Bakonyvári Krisztina állította színpadra. A Freeszfe Egyesület két vizsgaelőadással, Tózsa Mikolt Isten, haza, konyha, avagy ma már keresztbe álltam a Bajcsyn és Szántusz Noémi Noya „A nagy kacsashow” című lakodalmas performanszával lesz jelen a fesztiválon.

Két különleges előadással és egy zenés esttel tér vissza a Szegeden már jól ismert FAQ Színház:

a Gyakran ismételt kérdések című előadást Barcsai Bálint állította színpadra, a Meseország nem mindenkié című freak show rendezője Molnár Anna.

Viktor Balázs rendezésében lesz látható Solymos Tamás Nélküled című műve a Tér12 Kulturális Egyesület előadásában. A k2 Színház ezúttal Bíró Bence és Benkó Bence Rebellisek – az ellenállás történetei című darabját mutatja be, Benkó Bence rendezésében.

Új előadással tér vissza a KV Társulat: Annie Baker Magyarországon korábban nem játszott, Körtükör című művét Dohy Balázs állította színpadra.

A filmvászonról és a színházból is jól ismert Vilmányi Benett írta, rendezte és játssza az 1V1 – zenés stand-up című provokatív előadást, és látható lesz az inárcsi KB35 Színházi Nevelési Társulat és a Trainingspot Társulat Nálatok is esik? című produkciója, melynek színészei, Barna Lilla és Boda Tibor alakításukkal elnyerték a Soltis Lajos Országos Színházi Találkozó Kurucz László-díját, illetve a balassagyarmati 38. Irodalmi és Színjátszó Napok legjobb színészének és legjobb színésznőjének járó díját.

Klasszikus mű újraértelmezésével tér vissza a Stúdió K Színház:

Heinrich von Kleist Heilbronni Katica című darabját Hegymegi Máté állította színpadra. Ugyancsak egy talányos klasszikust mutat be a fesztiválon első ízben játszó Narratíva Kollektíva: a Demerung (Csehov Meggyeskertje) című produkció rendezői Hegymegi Máté és Kovács D. Dániel.

Kultikus kortárs regények színpadi monodráma-változatát mutatja be ifjú színházi alkotók közreműködésével az Átrium és a Mentőcsónak Egység: Totth Benedek Holtverseny című regényét Kovács Máté, Háy János A bogyósgyümölcskertész fia című művét Kocsis Gergely állította színpadra.

Különleges regényadaptációval érkezik a marosvásárhelyi Yorick Stúdió is:

Barabás Olga és Sebestyén Aba a Lázadni veletek akartam című Bódi Attila-regény színpadra adaptálásáért és megrendezéséért idén elnyerte a Kortárs Magyar Dráma-díjat.

A szokásosnál is markánsabban jelenik meg idén a fesztivál programjában a bábművészet.

Felnőtteknek szól a Freeszfe Egyesület és a Gólem Színház Ladislav Fuks Mundstock úr című felnőtt bábelőadása, melynek rendezője Cseri Hanna. A fesztiválon első ízben bemutatkozó Ptah Theater Róza és Alfréd történetét meséli el – a produkció 2019-ben elnyerte az RS OFF Független Színházi Fesztivál különdíját, 2021-ben pedig az ukrán „Net-Profi” online színházi fesztiválon a színészi játékért és a rendezői koncepció originalitásáért díjazták az előadást.

Harlekin Kortárs Bábművész Stúdió: Casanova, avagy zuhanás a mindenségbe. Fotó: Gál Gábor

Ugyancsak első alkalommal érkezik Szegedre az egri Harlekin Kortárs Bábművész Stúdió: Éry-Kovács András írta és rendezte a Casanova, avagy zuhanás a mindenségbe című, felnőtteknek szóló bábkomédiát. A szombathelyi Mesebolt Bábszínház, a Weöres Sándor Színház és a veszprémi Kabóca Bábszínház együttműködésében készült a Szólít a szörny című traumajáték, melynek rendezője Vidovszky György. A többszörös díjnyertes irodalmi alapanyagból készült előadás a X. Jubileumi Kaposvári Assitej Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén elnyerte az Üveghegy-díjat mint a legjobb ifjúsági színházi produkció.

Ezúttal egy monológgal tér vissza a győri KL Színház: Markó Róbert A kisgömböc című előadásának rendezője Schneider Jankó, előadója pedig Czéh Dániel, akit többek között az ebben az előadásban nyújtott kimagasló színészi alakításáért jutalmazott idén a Magyar Bábművészek Szövetsége.

Hagyomány, hogy különleges színházi eseményeket is kínál a fesztivál – idén sem lesz ez másképp.

A működő demokráciát vizsgálja a Káva Kulturális Műhely és a MU Színház Sziget című, felnőttek számára készült részvételi színházi előadása, melynek rendezője Sereglei András. Christine Fentz rendezte a Pro Progressione, a Secret Hotel és a Triage Live Art Collective (AU) Banquet for Bees // Méhek című szabadtéri előadását, melynek az újszegedi liget ad otthont. Szegedi színésznők közreműködésével rendezik meg a KuglerArt Szalon Kék-sárga – Speciális színházi művelet című jótékonysági felolvasóestjét, melynek bevételét az ukrajnai háború menekültjei számára ajánlják fel. Az est rendezője Fátyol Kamilla.

A programban ezúttal is helyet kaptak szegedi alkotócsoportok:

a Szegedi Nemzeti Színház nagy sikerű előadása, Cédric Chapuis Élet-ritmusra – rendezője Hojsza Henrietta – mellett látható lesz a szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház koprodukciója, Lev Nyikolajevics Tolsztoj Az élő holttest – lakodalmi mulatság két részben Tapasztó Ernő rendezésében és a Homo Ludens Projekt Bogusław Schaeffer Szövegkönyv egy nem létező, ám lehetséges instrumentális színészre című monodrámája is, melynek rendezője Benkő Imola Orsolya.

A fesztivál zárónapján további két különleges előadást láthatnak a nézők. A SzínMűHely Produkció a Hangosan lépek és visszhangzik az Oktogon című, „Z generációs pandémiaparadigmát” mutatja be Pass Andrea rendezésében, a fesztivál záróelőadása pedig a Nagymamával álmodtam című, Staféta-közönségdíjas előadás lesz, melynek írója és előadója Göndör László.

Idén is lesz blog jr., a Thealter kritikusműhelye.

A fiatal résztvevők fesztiváltudósításokat írnak Jászay Tamás, a Revizor kritikai portál főszerkesztője, a szegedi bölcsészkar oktatója mentorálásával, a Kritikus Szekció pedig idén is Zoomon jelentkezik délutánonként.

A Thealter fesztivál fő támogatói Szeged önkormányzata, az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiuma és a kulturális tárca, médiatámogatója a Revizor.

Nyitókép: a Narratíva Kollektíva Demerung (Csehov Meggyeskertje) című produkciója. Fotó: Dömölky Dániel