fbpx

Tíz év kihagyás után újra odaítélték a Pro Cultura Urbis-díjakat

Szilágyi Lenke fotóművész, Kieselbach Tamás műkereskedő, művészettörténész, valamint a Hosszúlépés. Járunk? városi sétaszervező cég alapítói és munkatársai kapták idén az elismerést.

Budapest egyesítésének 150. évfordulójára, Budapest születésnapjára újra életet lehelt a Fővárosi Közgyűlés a nagy múltú Pro Cultura Urbis Közalapítványba, amely a fővárosi  kulturális értékek védelme és új értékek létrejöttének elősegítése érdekében jött létre 1999-ben.

A díjat a Pro Cultura Urbis Közalapítvány kuratóriuma ítéli oda, amelynek kiemelt célja a Budapest kulturális életét gazdagító új értékek létrejöttének és a főváros kulturális örökségét népszerűsítő események és tevékenységek támogatása. A kitüntetést a fővárosi kultúra értékeinek megismertetésében és terjesztésében, valamint a főváros művelődési kapcsolatainak gazdagításában elévülhetetlen érdemeket szerzett magyar állampolgárok részére adományozzák.

2022-ben a díjat kapja:

Szilágyi Lenke fotóművész

Budapest kulturális életének meghatározó szereplőit, fontos művészeti alkotások, színházi és filmes produkciót születését, valamint a város jellegzetes színtereit átütő erővel ábrázoló, négy évtizedes alkotómunkájáért.

Szilágyi Lenke
Kieselbach Tamás művészettörténész, műgyűjtő, galériatulajdonos

a budapesti képzőművészeti élet több mint három évtizede tartó igényes és értő formálásáért, múzeumi rangú kiállítások szervezésért, hiánypótló művészeti, város- és kultúrtörténeti könyvek kiadásáért.

Koniorczyk Borbála és Merker Dávid, a Hosszúlépés. Járunk? városi sétaszervező cég alapítói

Budapest építészeti és kulturális örökségét, hétköznapi történetét, egykori és mostani lakóit a széles közönség előtt bemutató, iskolateremtő munkásságukért és lokálpatrióta elkötelezettségükért.

Koniorczyk Borbála és Merker Dávid

A 2000-ben alapított díjjal 2 millió forintos pénzdíj és egy bronz kisplasztika jár a kitüntetetteknek. A város stilizált kulcsát szimbolizáló női alak Ligeti Erika szobrászművész alkotása.

Az alapítás évében a díjat Göncz Árpád író, volt köztársasági elnök, Jancsó Miklós filmrendező, Köves Éva képzőművész, valamint a Fonó munkatársai vehették át. Azóta olyan személyiségeknek ítélték oda mások mellett az elismerést, mint Hofi Géza előadóművész, Markó Iván táncművész, Kaján Tibor karikaturista, Török Ferenc filmrendező, Megyik János festőművész, Sztevanovity Zorán előadóművész, Lugosi Lugó László fotóművész és Sebő Ferenc énekes.

A díjjal kitüntetett intézmények, szervezetek között van az International Buda Stage, a Magyar Fotográfusok Háza, az Írók Boltja, a Spinoza-ház és a MU Színház Egyesület.

A Pro Cultura Urbis Közalapítványt jelenlegi formájában 2000 óta működteti a fővárosi önkormányzat. A közalapítvány élén öttagú kuratórium áll, amelynek elnöke Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész, tagjai Schiffer János volt országgyűlési képviselő, volt főpolgármester-helyettes, Libor Anita Budapest 150-ért felelős önkormányzati tanácsadó, Csejdy András szerkesztő, kiadó és Tóth Árpád, a budapesti Neon Galéria alapítója.

Az alapítvány feladata a független művészeti szcéna bevonása a Budapest 150 emlékévbe: a 40 millió forintos keretből 2023-ban megvalósuló művészeti és kulturális projekteket támogatott a közalapítvány, valamint a független színházak támogatására szánt fővárosi 150 millió forintos keretről is a Pro Cultura Urbis Közalapítvány döntött a Független Előadó-művészeti Szövetség együttműködésével.

A nyitóképen Kieselbach Tamás.

Forrás és fotók: Pro Cultura Urbis Közalapítvány

A rovat további cikkei