Aquincumi Múzeum

Tárlatvezetések mellett kézműveskedés (fibulakészítés, fejdíszkészítés, agyagozás, talizmánkészítés, hűtőmágnes-készítés) lesz a program, a gyerekek pedig a gladiátorképzőt is kipróbálhatják. Jövendőt mondanak csillagokból, római szépségszalon és fúziós látványkonyha nyílik, a romkertben pedig egy kalandjátékon lehet próbára tenni a tudást és az ügyességet. Lesznek előadások a római utakról és közlekedésről, az ókori találmányokról, a Mithras-kultuszról, a római kori fürdőkről, egy divatbemutatón pedig római ruhakölteményeket és azok modern kori párhuzamait ismerhetik meg az érdeklődők.

Forrás: Facebook/Aquincumi Múzeum
Budavári Palotanegyed

A Budavári Palota déli összekötő szárnyában komolyzenei kíséret mellett fedezhetik fel az érdeklődők új pompájában a Szent István-termet és a Palotanegyed egykori és mai újjászületését bemutató A Hauszmann-sztori című kiállítást. A Várkert Bazár Gloriette-hez vezető rámpáján idézi meg közös balatoni emlékeinket a Balaton RETROspektív című szabadtéri tárlat, bemutatva az 1960-as, 70-es, 80-as évek tárgyi kultúráját, strand- és kempingkellékeket és archív fotóemlékeit. Ennek részeként a balatoni hangulathoz illeszkedő filmekből vetítenek válogatást a Szárazárok színpadon.

Várséták is indulnak. A főváros ékszerdoboza sétán a látogatók felfedezhetik a Várkert Bazár zegzugos épületegyüttesét, míg A pincétől a padlásig séta a Dísz téren lévő De la Motte–Beer-palotán vezeti végig az érdeklődőket, ahol ezen a napon nyílik a Hódolat az üvegnek (Hommage á Glace) című tárlat, amely a 18. századi üvegművesség tárgyaitól a kortárs művészi alkotásokig mutat be válogatást. A Várkert Bazár déli palotájában lesz látható az Új világ született című kiállítás, amelyen rendhagyó vezetést tart Juhász Anna irodalmár, valamint Zólyomi Zsolt parfümőr, az első világháborús kiállítás illatvilágának megteremtője.

Fiumei úti sírkert

A Nemzeti Örökség Intézete hagyományosan tematikus sétákkal és ingyenes szabadtéri koncerttel várja a látogatókat, emellett 14 és 20 óra között nyitva lesznek a nagy mauzóleumok, így az érdeklődők ezen a napon szabadon megnézhetik Kossuth Lajos, Deák Ferenc és Batthyány Lajos sírépítményének belső tereit. Sötétedés után zseblámpás hangulatséták indulnak, Angyalok útján címmel. Este a magyar népzenei élet meghatározó szereplője, a Csík Zenekar ad koncertet a Kossuth-mauzóleum előtti területen.

A Csík Zenekar
Godot Kortárs Művészeti Intézet

Fajgerné Dudás Andrea Háziasszony katalizátora című időszakos kiállításán a művész vezet körbe, és ehhez kapcsolódóan zöldparadicsom-lekvárt is lehet főzni. Gáspár Annamária Changes are coming című tárlatát szintén avatott szakértővel lehet megismerni, Kis-Prumik Zoltán Sohasevolt idők című időszakos tárlatát pedig a kurátor mutatja be.

Kassák Múzeum

Bagdi Sára, a kiállítás egyik kurátora és Teller Katalin irodalom- és kultúrtörténész kalauzolja az érdeklődőket a Csodálatos történet? Egy avantgárd művészpár: Újvári Erzsi és Barta Sándor című időszaki kiállításban, ezt követi egy emlékest a közelmúltban elhunyt Szkárosi Endre költő, irodalomtörténész, műfordító, egyetemi tanár tiszteletére. A fellépők között szerepel a nemzetközi hírű, újvidéki költő-performer, Ladik Katalin, a szintén számos külföldi elismeréssel díjazott Tóth Kinga, valamint a költő-esztéta Nemes Z. Márió, az estét Bánóczi Bea, Simon Márton és Tengler Gergely előadása zárja. Ezt követően hangköltészeti dialógusba lépnek Újvári Erzsi prózaversei, magyar kiszámolók és népdalok, valamint Tóth Kinga és a blanche the vidiot legújabb szövegmunkái.

Ludwig Múzeum

Az év leghosszabb éjszakáján minden érzékszervre ható élményben lehet része a látogatóknak. Egy illatkalandtúrán megtudhatják, van-e szaga a white cube-nak és milyen illatot eredményeznek a kurátorok erőfeszítései. Az Időgép című kiállításon Tóth Krisztina költővel, az Előhívás című tárlaton Tompa Andrea íróval lehet végigsétálni. Exkluzív filmvetítésen ismerhető meg a nyolcvanas évek underground szubkultúrájának egyik különleges figurája, Klaus Nomi, aki kontratenorként dívákat megszégyenítő karizmával és egy operaénekes stílusában adott elő popszámokat. Workshopokon rajzolórobotok, különleges játékos növények készíthetők, a szabadpolcunkon pedig ismét ingyenesen elvihető kiadványok között találhatnak kincsekre az érdeklődők. Ezúttal is lesz raktárséta, ahol felfedezhetők a nagyközönség elől egyébként elzárt területek, kipróbálható az óriáslift, a teraszon pedig a DJ-k kizárólag vinilekből keverik a zenét.

Lipovszky Csenge illatesztéta. Forrás: Facebook/Ludwig Múzeum
Közlekedési Múzeum

A Múzeumok éjszakáján különleges tárlatvezetések tárják fel a gyűjtemény legérdekesebb kincseinek történetét. Kinyílnak az ajtók, felnyílnak a motorháztetők, és bárki benézhet az Ikarus 66 és a Gaz–12 ZIM motorjába, ahogy a Skoda Octavia Super titkaira is fény derül. A múzeum június 21-én megnyílt időszaki kiállítása, a Meg nem épült Budapest szekció pedig azokat az elmúlt 150 évben született közlekedési víziókat veszi sorra, amelyek fővárosunk arculatát formálták volna át, ám végül nem valósultak meg. A múzeum Átszállás című, az irodalom és a közlekedés kapcsolatát feldolgozó programsorozatának részeként az utazó közönség Márai Sándor, Kosztolányi Dezső, Babits Mihály, Mándy Iván, Garaczi László és Weöres Sándor utazásról szóló szövegeiből válogatott izgalmas előadás részese lehet a Petőfi Irodalmi Múzeum jóvoltából. A legkisebbek legóból építhetnek belső égésű V8-as, boxer és sor 4-es motorokat, de akár saját terveik modelljeit is elkészíthetik. A látogatók Lakner Antal kortárs képzőművész Munkaállomás című talicskáját is kipróbálhatják. A Dízelcsarnokban pedig eddig olyan, a közönség számára ismeretlen terek mesélnek történetükről, mint a titkos hidegháborús óvóhely és a Járműjavító területén még megújulásra váró épületek.

Forrás: Facebook/Közlekedési Múzeum
Magyar Képzőművészeti Egyetem

Az intézmény három helyszínen várja az érdeklődőket. A főépületben a Barcsay-teremben és az aulában az idén végzett hallgatók diplomamunkáiból látható válogatás. Lotz Károly frissen restaurált freskóit dr. Lázár Eszter művészettörténész, a Képzőművészet-elmélet Tanszék oktatója, az Anatómia Tanszék gyűjteményét prof. Kőnig Frigyes mutatja be. Darázs Ádám gitárművész koncertet ad, és lesz séta is a patinás Andrássy úti épületben a 150 éves akadémia legizgalmasabb történeteivel. Az Epreskertben audiovizuális táncperformansszal várnak, és levetítik Bánki Ákos Tiltott absztraktok című dokumentumfilmjét. A Profil Galériában pedig az idén végzett hallgatók diplomamunkáiból látható válogatás.

Forrás: MKE
Néprajzi Múzeum

A látogatók az idei Múzeumok éjszakáján először fedezhetik fel a frissen megnyitott Néprajzi Múzeumot. Gyermekek éjszakája szöuli idő szerint, zene, kortárs és néptánc, különleges kurátori programok, egyéni hangvételű tárlatvezetések és tudományos programok teszik feledhetetlenné és élményekkel gazdaggá az estét. Az épületet vagy a tetőkertet az építész és a főigazgató vezetésével lehet felfedezni, a tárlatokat pedig a kurátorok mellett Taraczky Dániel látványtervező és Réz András filmesztéta is bemutatja. Bemutatkoznak a Kerámiatér amerikai és afrikai kerámiái, kiderül a varázsteve titka, és korhatáros tárlatvezetésen is részt vehetnek a karikás tartalmak iránt érdeklődők. Fellép a Willany Leó improvizációs táncműhely, Sőregi Anna népdalénekes, Lajtha László fonográfos gyűjtéseinek feldolgozói, valamint a Mugunghwa táncegyüttes, és több alkalommal is megtekinthető a múzeum készülő állandó kiállításának egy roppant izgalmas és látványos része, egy hatméteres adatszobor.

Forrás: Facebook/Néprajzi Múzeum
Ráth György-villa

Új kiállítással jelentkezik az Iparművészeti Múzeum: a Ráth György-villában megnyílik az Egy kis Bécs Budán című tárlat. A világhírű osztrák alkotó két Budapestre tervezett lakóházának egyike, az ún. Pikler-villa valódi összművészeti alkotás volt: teljes építészeti és belsőépítészeti kialakítása, sőt kertjének kompozíciója is Josef Hoffmann elgondolásai nyomán és az általa alapított iparművészeti vállalkozás, a Wiener Werkstätte közreműködésével készült. A Ráth György-villa a közönséget tematikus tárlatvezetéssel, bábszínházzal (ami közben padlizsánkrém is készül székely menyecske módra), játékos időutazással, kézműves-foglalkozással, Henri Gonzo akusztikus koncertjével és az alkalomhoz illő Perrin DJ-szettel várja.

Egy kis Bécs Budán. Forrás: Facebook/Ráth György-villa

Vidéki programajánlónk itt, a Múzeumok éjszakájának teljes programja pedig ide kattintva böngészhető végig.