muz_0209_600x348.png
A Magyar Nyelv Múzeuma

A Magyar Nyelv Múzeuma, anyanyelvünk közgyűjteményi és közművelődési otthona 2008. április 23-án nyílt meg Széphalmon, Kazinczy Ferenc sírjától és egykori lakóháza helyén álló emlékcsarnokától nem messze. Az intézmény egy 5,4 hektáros kertben, csodálatos természeti környezetben, Petőfi szavaival hasonlíthatlan szépségű Sátor-hegyek ölelésében áll. Az Európában egyedülálló múzeum modern, mégis a tájba illő, impozáns épületét Radványi György Ybl-díjas építész tervezte.

A közgyűjtemény, kiállítóhely, nemzeti emlékhely, közösségi tér és közművelődési, nyelvművelődési központ szerepét betöltő intézmény létesítésének gondolata dr. Pásztor Emil nevéhez fűződik, aki az egri tanárképző főiskola tudós nyelvésze, a Kazinczy Ferenc Társaság tagja volt.

A múzeum gyűjteménye maga a magyar nyelv, annak tárgyai és dokumentumai. A Kazinczy Emlékcsarnok Kazinczy-relikviákat őriz: festményeket, személyes tárgyakat (a fogságban használt tányér vagy a dohányos dobozka), könyveket (például a Kazinczyné Török Zsófia családjához tartozó, 1600-as gyógynövényes könyvet), szobrokat és a tizenötödik aradi vértanú, Kazinczy Lajos kadétkori képét és huszárcsákóját. Az intézmény nyelvész- és irodalmárhagyatékok: Lőrincze Lajos, Deme László, Zsirai Miklós, Czigány Lóránt és mások kéziratainak, valamint tárgyainak otthona is. Az intézményben található a Busa Margit Könyvtár: dr. Busa Margit irodalomtörténész, Kazinczy-kutató könyvtárának teljes állományát a Kazinczy Ferenc Társaságnak ajánlotta fel. Az ő hagyatéka az alapja a nyelvmúzeumi szakkönyvtárnak, mely folyamatosan bővül, emellett gyarapszik a régi (1851 előtti) könyvek állománya is. A nyelvmúzeum kézirat- és dokumentumgyűjteményébe az anyanyelvi művelődés, az anyanyelvi mozgalom sok ezer kézirata (pályázati anyagok, szakmai háttérdokumentumok, adminisztrációs tételek), több tízezer levele (a Beszélni nehéz és a Szóról szóval rádióműsor megfejtései), számos hanganyaga tartozik.

A magyar nyelv napját az Anyanyelvápolók Szövetsége is megünnepli 2018. november 13-án, kedden, 16 órakor a Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadóban. Az ünnepi köszöntőt dr. Grétsy László nyelvész, az Anyanyelvápolók Szövetségének tiszteletbeli elnöke mondja.

A hagyományoknak megfelelően a gálaműsor keretében adják át a Lőrincze-díjat, az Arany Kazinczy-díjat, a Maróti István-emlékérmet, a Deme László-ösztöndíjat, valamint az Anyanyelvápolók Szövetsége 2018. évi országos pályázatának és A Magyar Nyelv Múzeuma ?Írj levelet Kazinczy Ferencnek!? című pályázatának elismeréseit.

A Kazinczy Ferenc Társaság november 22-én és 23-án Kazinczy-konferenciát szervez, melyen többek között szó lesz Kazinczy Ferenc nyelvi és irodalmai nézeteiről, pályájáról, életművéről az oktatásban és a közművelődésben, valamint levetítik A botcsinálta doktor című, 2011-es magyar tévéfilmet (rendező: Zsigmond Dezső). Moli?re művét Kazinczy Ferenc fordította, magyarította és ültette át a zempléni környezetbe. A második napon pedig Kassára látogatnak a konferencia résztvevői, ahol megkoszorúzzák Kazinczy főutcai tábláját.
Fotó: A Magyar Nyelv Múzeuma