Hogyan szőhető lebilincselő mesévé a különböző népek muzsikája? Megfér együtt egy one man show-ban az afrikai nyelvdob, a török saz, az ír bodhrán, a kazah dombra, a szivardobozgitár és még egy rakás szokatlan hangszer? A Hangszervándor című különleges zenei előadásokon mindezekre fény derül.

 

A Hangszervándor interaktív zenei előadás és hangszerbemutató egy történetbe ágyazva. Fejér Simon Pál zenész, dalszerző, a nagy sikerű Lengemesék című animációs film zeneszerzője kalauzol el minket a világ négy égtájára, a különböző népek zenéinek hangszeres rejtelmeibe. A hatvanperces műsor során rengeteg érdekes és sokak számára ismeretlen hangszert hallhatunk megszólalni egy kézből. Emellett a földrajz, a népviselet, a népi dialektusok, némi gasztronómia, autentikus énekek és sok humor szövi át az előadást.

„A zene minden nemzet szívét összeköti. Ezért a különböző kultúrákból érkező zenészek nagyon jól tudnak együtt muzsikálni, és ebből remek dolgok születnek. Fontos, hogy minden nemzet büszkén megmutassa saját kincseit, de ne egymás fölé vagy alá, hanem egymás mellé helyezve” mondja Fejér Simon Pál, aki eredetileg bluesgitáros, de régóta foglalkozik népzenével is.

A mese hőse egy indián fiú, aki világ körüli útján keresi azt a csodás hangszert, amelynek a hangjától könnyekre fakad az ég, hogy megmentse népét a falujukban pusztító nagy szárazságtól.

A műsor igazi családos program: a gyerekek, szüleik és az idősebbek is élvezik a zenei utazást. Ráadásul a történet végén ki is lehet próbálni a különleges hangszereket.

A Hangszervándor előadások a Petőfi Kulturális Program keretében valósulnak meg országszerte.