A magas inflációból adódó nehézségek ellenére a nézők kitartottak a teátrum mellett: közel 102 000-en váltottak jegyet a színház saját produkcióira. Szinte az év minden napján, összesen 346 alkalommal gazdagodhatott kulturális élményekkel a szegedi közönség.

ZSA_1618.JPG
Évadzáró társulati ülés a Szegedi Nemzeti Színházban. Fotó: Zsíros Alíz

„Olyan szellemi-lelki aréna ez, ahol a résztvevők felszabadító játéka katartikussá emeli a nézőtéri élményt, ahol a szórakozás mellé popcorn helyett gyomorszorító kérdéseket vagy éppen kacagtató ráismerést kapnak nézők a jegyek mellé” – fogalmazott Barnák László az évadzáró társulati ülésen. A főigazgató számokkal alátámasztva ismertette az évadban elért eredményeket, szép sikereket, valamint beszámolt a szűkös anyagi lehetőségek ellenére véghezvitt, szükséges beruházásokról, eszközfejlesztésekről műszaki, informatikai, üzemeltetési és produkciós területen a két játszóhelyen és a dorozsmai díszletgyártó egységben.

Dr. Kozma József, a kulturális és idegenforgalmi bizottság elnöke hangsúlyozta: a fenntartó nevében büszkén állítja, hogy a Szegedi Nemzeti Színház szolgálja az egész várost, a nemzetet, az egyetemes kultúrát.

ZSA_1554.JPG
A Szegedi Nemzeti Színház művészeti vezetése. Fotó: Zsíros Alíz

Az intézmény fontos feladatának tekinti a jövő kultúrafogyasztó, színházlátogató közönségének kinevelését is, ezért a gyerekelőadásokon felül a Kooperáló – Színházpedagógiai Alkotótér kiemelt figyelmet és energiát fordít a fiatalok érzékenyítésére, színházi nevelésére. Az évadban összesen 170 alkalommal valósult meg színházpedagógiai foglalkozás – az önismereti alkotóműhelytől a vitaszínházon át az irodalomterápiáig – összesen 6019 aktív, felnőtt és gyermek résztvevővel.

A nagyszínházi előadások látogatottsága 71%, a kisszínháziaké 91% volt, a saját előadások átlagosan 82%-os házzal futottak az évadban.

A színház 140 éves évfordulóján Pro Theatro-díjat vett át a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője, Juronics Tamás és igazgatója, Echéry-Pataki András, aki Szeged Napja alkalmából Szegedért Emlékérmet kapott Szeged városától. A Szegedi Kortárs Balett 30 évéről fotókiállítás is tanúskodik a Kisszínház aulájában, amely ősztől ismét látogatható lesz.

A Szegedi Kortárs Balett az idei 105 előadásából 35-öt, köztük két új bemutatót (Lánglelkű, Fekete hattyú) tartott a Szegedi Nemzeti Színházban. A táncosok 25 alkalommal léptek színpadra külföldön, 11 európai városban. A Magyar Táncművészek Szövetsége Bocsi Petrát az évad legjobb női táncművészének választotta.

Kárász Zénó színművész Kölcsey-érmet, Molnár László karmester, a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja, valamint Borovics Tamás Szeged Kultúrájáért díjat kapott. A Pro Theatro-díjat ezúttal Szabó Károly telepvezető kapta a Szegedi Nemzeti Színházban és a Szabadtéri Játékokon végzett több évtizedes munkássága kimagasló szakmai tevékenysége elismeréseként. 40 éve szolgálja a Szegedi Nemzeti Színház társulatát és azon keresztül a hazai színházi életet, 30 éve pedig nyaranta a Szegedi Szabadtéri Játékok előadásain színpadmesterként koordinálja a díszítők munkáját. Nyugdíjazását követően is a színház kötelékében maradt, jelentős szerepet vállalva a szakember-utánpótlás nevelésében.

ZSA_2018.JPG
A Szegedi Tudományegyetem közönségdíjasa, Fekete Gizi színművész és Tajti Gabriella, a Szegedi Tudományegyetem kulturális irodavezetője. Fotó: Zsíros Alíz

Énekkari nívódíjat az énekkar szavazatai alapján Farkas-Varga Anna énekkari művész, Vaszy Viktor-díjat az operatársulat szavazatai alapján és Tánckari nívódíjat a tánckar szavazatai alapján Stefanik Kata tánckari tag, Imre Zoltán-díjat a Szegedi Kortárs Balett szavazatai alapján Vincze Lotár táncművész, Makó Lajos-díjat a drámai tagozat szavazatai alapján Török Dóra művészeti főtitkár kapott.

A Szegedi Nemzeti Színház által adományozott Varga Mátyás-díjat a műszaki munkatársak szavazatai alapján megosztva kapta Benkocs Sándor portás és Horváth László Zsolt gondnok. A Szegedi Operabarátok Egyesülete tagjainak szavazatai alapján adták át az évad legjobb énekesnője díjat Máthét Beának, az évad legjobb énekese díjat pedig Szélpál Szilveszternek. A Szegedi Tudományegyetem közönségdíját Fekete Gizi kapta.

Az évadban legtöbbször, összesen 103 alkalommal Poroszlay Kristófot láthatta a közönség.

A Szegedi Nemzeti Színház művészeti tanácsának tagjai, Fábián Péter, Koltai M. Gábor és Tárnoki Márk az idei sikerekre, tapasztalatokra alapozva egyöntetűen kiemelték, hogy várakozással, bizakodva tekintenek előre, a következő évadba, nagy lendülettel folytatják tovább a munkát a társulattal.