A Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára a javaslatot ismertetve elmondta: egyszerűsödnek a nagyberuházásokhoz kapcsolódó régészeti feltárások szabályai, gyorsabbá válik ezek lebonyolítása.

Az államtitkár kiemelte: a hat jogszabályt módosító előterjesztés emellett lehetővé teszi, hogy a komoly előkészítést igénylő beruházások kivitelezését már ne hátráltassa régészeti örökség váratlan előkerülése.

IMG_9715
A nagycenki kastély

A régészeti örökség védelméhez kapcsolódó lényeges változtatás a fémkereső műszer használatának szigorítása, a kormány bürokráciacsökkentő programjához kapcsolódóan pedig megszűnik az örökségvédelmi hatóság elsőfokú döntésével szembeni fellebbezés lehetősége. A változtatás az állagmegóvás érdekében könnyíti azon műemlékek eladhatóságát, amelyeket tulajdonosa nem tudta azt megfelelően karbantartani, így bírságot kapott. A törvénymódosítás javaslatot tesz nemzeti emlékhelyeink körének bővítésére: a két új helyszín, a nagycenki Széchenyi-kastélyegyüttes és a szigetvári vár nemzeti emlékhellyé nyilvánítására. A bővítéssel kiemelkedő jelentőségéhez méltó elismerésben részesülhet Széchenyi István, a legnagyobb magyar születésének 225. évfordulójának tiszteletére a nagycenki Széchenyi-kastélyegyüttes, valamint Zrínyi Miklós és a várvédők 450 éve lezajlott hősies küzdelme helyszíneként a szigetvári vár.

Fotó: Kőmives András