Tűzvész pusztított egy törökországi ókori romvárosban a Dardanellákhoz közel, az Égei-tenger partján fekvő Asszoszban.

Pallasz Athéné templomának romjai Asszoszban. Fotó: Shutterstock
Pallasz Athéné templomának romjai Asszoszban. Fotó: Shutterstock

Asszosz kilencven százaléka leégett – közölte Mesut Bayram, Ayvacik városnegyed polgármestere szerdán a Halk televízióban. Az egykori kikötővárost az időszámításunk előtti 8. században alapították a Dardanellák partján fekvő Canakkale törökországi tartományban.

Sérültekről nem érkeztek jelentések. Mesut Bayram elmondta, hogy hat helikopter, két repülőgép és harminc-negyven teherautó vett részt az oltásban. A tűzoltók teljesen körülzárták a szomszédos Behram városát, ahonnan a lakosok egy részét a rendőrség kimenekítette, a tűzoltó helikopterek és repülőgépek pedig a szomszédos bozótosban pusztító erdőtüzet igyekeztek megfékezni. A tüzet feltehetően egy eldobott égő cigarettacsikk vagy az út szélére ledobott vizesüveg okozhatta.

A Canakkale városától mintegy 85 kilométerre fekvő Asszosz népszerű turisztikai nevezetesség, az ókorban számos filozófus és tudós – közöttük Arisztotelész – járt itt. A romváros egyik legjelentősebb nevezetessége Pallasz Athénének, a bölcsesség istennőjének a temploma, Anatólia egyik legrégebbi dór stílusú temploma. A rómaiak később négyezer nézőt befogadó óriási színházat építettek a városban.