A trianoni békediktátum 100 éves évfordulója alkalmából rendez konferenciát a Magyarságkutató Intézet május 21-én.

A rendezvényen előadást tart többek között Raffay Ernő történész, Nánay Mihály, a Történelemoktatók Szakmai Egyesületének elnöke, Vizi László Tamás, a Magyarságkutató Intézet tudományos főigazgató-helyettese, valamint Gulyás László, a Magyarságkutató Intézet Történeti Kutatóközpontjának tudományos tanácsadója.

Az előadók a témát széles körűen feldolgozva adnak képet a békeszerződés megszületéséhez vezető folyamatokról (Jószándék és balszerencse – avagy IV. Károly az összeomlás forgatagában; Rosszkor rossz helyen? Avagy Károlyi Mihály lehetséges megítélései; A több évtizedes román készülődés Erdély elcsatolására), illetve értekeznek a történelmi Magyarország szétszakadását máig övező dilemmákról (Hősök voltak? Kratochvil és a Székely Hadosztály helytállása; Lehetett volna másképp? Apponyi és Benárd Versaillesban; Szétszabdalva is egységben? Trianon és a katolikus egyház).

A kávészünet után a résztvevők további érdekességeket tudhatnak meg Trianon kulturális következményeiről és Horthy szerepéről, vagyis a Szeged-Siófok-Budapest háromszögről, de területi és emberveszteségeinkkel kapcsolatos összegző előadást is hallhatunk majd. A rendezvény elején Rékasi Károly színművész verset szaval.

A konferenciát az intézet saját Facebook-oldalán élőben közvetíti, a Youtube videómegosztó oldalon pedig a linkre kattintva lesz elérhető. A konferencia fővédnöke Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere.