fbpx

Új császárpingvin-kolóniát fedeztek fel az Antarktiszon a világűrből

Új császárpingvin-kolóniát fedeztek fel az Antarktiszon műholdfelvételek segítségével brit kutatók.

Colony of Emperor penguins in snow Antarctica. Biosphoto / Sylvain Cordier (Photo by Sylvain Cordier / Biosphoto / Biosphoto via AFP)

A felfedezéssel 66-ra nőtt az Antarktisz partvonala mentén található ismert császárpingvin-költőhelyek száma – közölte a brit antarktiszi kutatóprogram (BAS).

Az Antarktisz nyugati részén, Verleger Pointnál található kolóniát a pingvinguanónak köszönhetően fedezték fel, amelynek jellegzetes barna színe elüt a hótakaró és a sziklák színétől. A költőhelyen mintegy ötszáz madár él.

Peter Fretwell brit kutató hangsúlyozta, hogy bár a felfedezés remek hír, egy kis kolóniáról van szó, amely egy olyan térségben található, ahol erősen olvad a jégtakaró.

A pingvinkolóniák sokszor elzárt, nehezen hozzáférhető helyen élnek, ahol a mínusz hatvan Celsius-fokos hideg sem ritka. Ezért az elmúlt 15 évben a BAS kutatói műholdfelvételek segítségével kutattak az újabb csoportok után. Az ismert kolóniák felét ezzel a technológiával fedezték fel.

A császárpingvin 1,20 méteres magasságával a legnagyobb a 18 pingvinfaj közül. A császárpingvinek rendszerint a tengeri jégen költenek, így ha a jelenlegi ütemben folytatódik a globális felmelegedés, az évszázad végéig a kolóniák 80 százaléka kihalhat – figyelmeztetnek a kutatók.

Nyitókép (illusztráció): császárpingvin-kolónia az Antarktiszon. Fotó: Biosphoto via AFP/Sylvain Cordier

A rovat további cikkei