Az augusztus 18-ai kiállításmegnyitó előtt a barátok, a szakmabeliek és az érdeklődők a galériához közeli, Ferencesek templomában gyűltek össze a művésznő tiszteletére. Az eseményt Kovács Nóra énekesnő és Császár Angéla Érdemes Művész díjjal kitüntetett színművész, a kiállítás tematikájához kapcsolódó előadása színesítette. A tárlat létrejöttét támogató Emberi Erőforrások Minisztériumát pedig Szilágyi Pál, a Közösségi Művelődési és Művészeti részleg főosztályvezető-helyettese képviselte.

_DSC8428_Copy

A vendégeket Bába Szilvia főszervező, a Duna Palota kulturális vezetője köszöntötte. Mint felidézte, Józsa Judittal 2003-ban egy közös projekt során ismerkedtek meg, majd a munkakapcsolatból barátság szövődött. ?Sokszínű, gazdag személyisége alkotásaiban is visszaköszön? ? fogalmazott a művésznőről, akinek folyamatos megújulását és egyediségét is dicsérte.

_DSC8438_Copy

Jókai Anna, a Nemzet Művésze, kétszeres Kossuth-díjas és József Attila-díjas író- és költőnő beszédében emlékeztetett, hogy a tárlat elődjének tekinthető Magyar Örökség című kiállítást is ő nyitotta meg három évvel ezelőtt. Jókai Anna irodalmi látószögből vizsgálta a tárgyakat, amelyekben elképesztő monumentalitást, illetve a tradíciók folytatásának és az új minták kombinálásának különleges módját találta meg. Külön kiemelte az isteni és az emberi szentségek, valamint a magyar nyelv történetének motívumát. A kerámiaszobrász munkáit ?szeretetmagoknak? nevezte, amelyek a rideg valóságra is fellelkesítő hatással bírnak. ?Az igazi művész cölöpverő!? ? zárta gondolatait.

_DSC8548_Copy

Az ünnepségen a művésznő is felszólalt, aki személyes vallomással indított, miszerint a munka közben sokszor apró porszemecskének érezte magát, ugyanakkor az isteni gondoskodást is megtapasztalta. ?Magyar örökségünk, történelmünk, hagyományaink, kultúránk és erényeink ismerete és szeretete nélkül olyanok vagyunk, mint egy fa, gyökerek nélkül? ? fogalmazott, köszöntője után pedig saját munkáiból ajándékozta meg támogatóit és barátait.

A megnyitót egy közös ima zárta, amelyben az egybegyűltek Assisi Szent Ferencnek, a békéért szóló fohászát mondták el, majd közösen sétáltak át a Józsa Judit Galériába, hogy megtekinthessék az alkotásokat.

_DSC8504_Copy

A kiállítás október 18-ig látogatható, augusztus 20-tól pedig ingyenes tárlatvezetések is indulnak.

Fotó: Csákvári Zsigmond