DSC09734

Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója elmondta: az elmúlt öt évben kilenc európai uniós és hat hazai finanszírozású projektből, valamint a Nemzeti Kulturális Alap és a Miniszterelnökség támogatásának köszönhetően összesen 2,7 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg. Az említett forrásból megújult az Amazon Ház Látogatóközpont, a kastély parkja, a pálmaház, a bormúzeum, a kastély enteriőr kiállítása pedig új termekkel bővült. Felújították és vagyonkezelésbe vették a Festetics-mauzóleumot, illetve múzeumpedagógiai tereket és foglalkozásokat hoztak létre. ?Ezzel lezárult a Helikon Kastély fejlesztésének első üteme? ? emelte ki Pálinkás Róbert.

Tavaly majdnem 200 ezer látogatót fogadott a kastély, ami 450 ezer kiállításmegtekintést jelent. ?Most új állandó kiállítással bővült a kínálatunk: az Amazon Ház Látogatóközpont a Főúri utazások, úti kalandok című tárlatnak, illetve a veteránautóknak ad helyet. Reméljük, hogy ezzel meghaladjuk a 220 látogatót, és elérjük az 500 ezer kiállításmegtekintést? ? jegyezte meg az igazgató.

Kifejtette: jelenleg a Forster Központtal dolgoznak a következő ütem tervein. Ennek keretében egyebek mellett bővül a vadászati múzeum, nyitnak a kerékpárosok felé új utakkal és pihenőkkel, visszaállítják a kastélyban a főúri ebédlőt, felújítják a kastély kiállításainak gépészetét és díszvízimadár parkot is kialakítanak a pálmaház parkjában ? összegezte az elképzeléseket Pálinkás Róbert.

 

DSC09835

L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára hangsúlyozta: az Amazon Ház Látogatóközpontra, a főépületre, illetve a pálmaházra összesen 2,05 millió forintot fordítottak, a park pedig 410 millió forintból ? 250 millió forint európai uniós forrásból és a közművek renoválására 160 millió forintos állami forrásból ? újulhatott meg. A parkot az 1880-as terveknek megfelelően állították helyre.

Az államtitkár kiemelte: a Nemzeti Kastély- és Várprogram keretében a tervek szerint bővül a vadászati múzeum, illetve a kastélyparkot kettészelő egykori közút megszüntetésén is dolgoznak majd a kastélypark egybenyitása érdekében.

L. Simon László ismertette, hogy a Lázár János miniszter által kezdeményezett műtárgyvásárlási program keretében három fontos műtárgyat/műtárgyegyüttest vásároltak meg a keszthelyi kastély számára. (Eddig egyébként több mint tíz fontos műtárgyegyüttes érkezett vissza a kastélyba az Iparművészeti Múzeumból.)

DSC09810

Most hat, 1817-ből származó, aranyozott, vésett, gróf Festetics-címerrel ellátott ezüstpohár kerül vissza a kastélyba, melyeket egy bécsi aukción vásároltak meg 6,8 millió forintért. Az ezüstpoharakat egy 1797 és 1841 között élt bécsi ötvös, Anton Köll készítette.

Szintén új kiállítási tárgyként láthatják majd az érdeklődők Mary Victoria Hamilton (Festetics grófnő) faragott, márvány mellszobrát, melyet a 19. század utolsó harmadában készített az 1827 és 1903 között élt művész, Josef von Kopf. A műtárgyat a BÁV aukcióján vásárolták meg élve az állami elővásárlási jogukkal, összesen 780 ezer forintért.

A harmadik műtárgyegyüttes pedig egy 19. század első felében készült, neorokokó stílusú szalongarnitúra, amely eredetileg ugyan nem Keszthelyen volt, ám nagyon hasonlít a valaha a kastély berendezési tárgyaként funkcionáló garnitúrához. A műtárgyat 2,4 millió forintért vásárolták egy budapesti aukción.

DSC09900

Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője, Zala megye miniszteri fejlesztési biztosa emlékeztetett: már 2010 előtt is voltak tervek a Festetics-kastélyt érintő beruházásokra, fejlesztésekre, amelyek azonban nem valósultak meg. Ám 2011 után új pályázatok készültek, melyekhez hozzájárult, hogy 2012 júliusában Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter közbenjárásának köszönhetően a projekt kiemelt projektként mintegy kétmilliárd forintos támogatást kapott.

?Az Amazon-szálló romos épülete fájó seb volt a keszthelyiek számára? ? mondta, majd hozzátette: a szálló ? melyet Festetics gróf épített ? most végre méltó tartalommal telt meg.

Szíjjártó Anita

Fotó: Papp Eszter