Augusztus 31. és szeptember 3. között rendezik meg a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa programsorozat legprogresszívebb audiovizuális művészeti eseményét, az Inota Fesztivált, amelynek a régi Inotai Hőerőmű ipartelepe ad majd otthont.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat jegyében sok különleges projekt kel életre az ország dunántúli térségében. Ennek részét képezik a zenei és vizuális fókusszal bíró események is, amelyek közül az egyik legkiemelkedőbb az Inota Fesztivál lesz. Inota Veszprémtől nem messze található, korábban önálló település volt, amelyet a második világháború után Várpalotához csatoltak, ma tehát Várpalota egyik városrészeként áll. A helység elsősorban amiatt különleges, mert határában alakították ki az ’50-es években az ország egyik legnagyobb hőerőművét és ipari létesítményét. A hőerőmű 50 évnyi villamosenergia-termelés után 2001-ben állt le, azóta, tehát közel 22 éve többnyire elhagyatottan áll.

A legtöbb hasonló ipari komplexum története itt véget is érne – a természetes amortizálódást esetleg bontási munkálatokkal mesterségesen gyorsítva tűnnek el a múlt század indusztriális építészetének csúcsteljesítményei. Az Inotai Hőerőmű azonban különös utóélettel bír. A területet használta például  Denis Villeneuve Szárnyas fejvadász 2049 című sci-fijének forgatási helyszíneként is, tavaly pedig megnyitották az érdeklődő közönség és a fényművészek számára, mi is bejárhattuk az erőmű épületeit.

2023-ban pedig újra több napra megtelnek élettel a régi ipari park reaktorhelyiségei, hatalmas terei. Az Inota Fesztivál célkitűzése többek között az, hogy audiovizuális művészeti produkciók számára nyújtsanak otthont ezek a mindeddig jobbára kihasználatlan, mégis egyedülálló atmoszférával rendelkező épületek, akár hosszú távon is.

A hőerőmű területén idén először megrendezett esemény augusztus 31. és szeptember 3. között kínál majd átfogó programot a kortárs progresszív zenei műfajok és a grandiózus vizuális installációk iránt érdeklődőknek. Az előadók, művészek listájának összeállításakor fontos szempont volt, hogy mind a magyar, mind a nemzetközi alkotók és közönségük számára nyitott és érdekes legyen a fesztivál. A nemzetközi elektronikus zenei színtérről érkezik többek között Daniel Avery, a német Extrawelt és az elektronikus zajzenével kísérletező Weirdcore és Slikback duója, a miliőhöz kifejezetten illő posztpunk mezőnyt pedig a Lebanon Hanover fogja erősíteni. A fényinstallációk művészeti közegét többek között a Fuse, a Maotik, valamint Max Cooper reprezentálja majd Inotán. Hazai frontról a gitárzenét a Platon Karataev már biztosan képviselni fogja, de a hőerőműbe várják a hazai könnyűzenei élet legendás formációját, a Žagart, valamint Iamyankot is.

Az audiovizuális ínyencségeken túl az Inota Fesztivál szakmai programot is nyújt: párbeszédindító konferenciára invitálják a közönséget a szervezők az első napon. A beszélgetésen több művészeti ág alkotójával, valamint kreatívipari szakemberekkel, mérnökökkel és építészekkel gondolkozhatnak együtt a látogatók az inotaihoz hasonló ipartelepek művészeti felhasználási módjairól, hasznosítási lehetőségeiről. A koncertterek fejlesztésében és a fesztivál lebonyolításában, zenei kurátori munkájában részt vesz a Magyar Zene Háza is, a fesztiválprogram pedig folyamatosan bővülni fog a közeljövőben.

Fotók: Besnyő Dániel