fbpx

Újra rajzfilmek kavalkádja

A 15 éves KEDD Animációs Stúdió nagy rajzfilmfelfordulást szervez november első hétvégéjén. Támogató partnerei segítségével olyan gazdag rajzfilmkínálatot gyűjtött össze és ajánlott fel az országban fellelhető, családi és gyerekprogramok szervezésében aktív helyszíneknek, melyből egy színes, programokkal teli, rajzfilmvetítésekkel egybekötött hétvégét rendezhetnek az intézmények a környéken élőknek. A programsorozatot öt éve nevezték el Rajzfilmünnepnek, mely egynapos rendezvényből már egész hétvégés eseménnyé nőtte ki magát. Az 5. Országos Rajzfilmünnep fővédnöke Bartos Erika Pro Familiis-díjas meseíró, többek között a nagysikerű rajzfilmsorozat, a Bogyó és Babóca írója és rajzolója.

 

Egy_kupac_kufli
Egy kupac kufli

A klasszikus magyar rajzfilm aranykorát fémjelző alkotók mellé ? mint Macskássy Gyula, Dargay Attila, Ternovszky Béla vagy Jankovics Marcell ? kezdenek felsorakozni olyan fiatal, kortárs magyar alkotók és alkotóműhelyek, melyeknek hála a magyar rajzfilm ismét virágzását éli. Így 2017-ben három új, magyar gyártású, egész estés animációs film került a mozikba. Erre már hosszú évek óta nem volt példa.

 

Mit kínál a Rajzfilmünnep a szervezőknek? Valamennyi csatlakozó város és helyszín szabadon válogathat és állíthatja össze műsorát a filmkínálatból: olyan klasszikusokból, mint a Vuk, Lúdas Matyi, Magyar népmesék, Mézga család, valamint olyan idén bemutatott magyar rajzfilmekből, mint az Egy kupac kufli és a Lengemesék vagy olyan népszerű sorozatokból, mint a Bogyó és Babóca, Pocoyo és a Hoppi mesék, sőt akár kortárs európai rajzfilmekből, mint a Messzi észak vagy a szlovén animációs szövetség rajzfilmválogatása.

 

Bogyo_es_Baboca
Bogyó és Babóca

Az országos programsorozathoz idén már több mint 50 város és 60 helyszín csatlakozott. A filmvetítések mellett a helyi szervezők más programokkal is készülnek. Többek között lesz bábjáték, színezés, rajzverseny, tánc- és színházi előadások és még ezernyi más izgalmas program.

 

Az idei Rajzfilmünnep programsorozatához legelsőként kapcsolódó helyszínek között van Máriapócs, Szentendre, Pásztó, Veszprém, Eger, Bogyiszló, Nyíregyháza és Karácsond is, melyek már a vetítésen kívüli programokat is szervezik. Pásztón például találkozhatnak az érdeklődők a Kuflikkal, részt vehetnek arcfestésen, de akár a kedvenc mesehőseiket is megformázhatják só-liszt gyurmából. Veszprémben klasszikus magyar meséket nézhetnek, és családi vetélkedőn mérettethetik meg magukat, illetve csatlakozhatnak a rajzfilm témájú sütemény sütés látványkonyhájához. Bogyiszlón a természet és életvilág jegyében fog telni a Rajzfilmünnep: az odalátogatók megnézhetik a Vuk című filmet és a filmvetítések előtt-, közben és után interaktív előadásokon vehetnek részt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Pörbölyi Ökoturisztikai Központ munkatársaival.

 

S7E02_Gyongyvirag_Palko_01
Gyöngyvirág Palkó

A lista ezzel nem ér véget. A https://rajzfilmunnep.hu oldalon kiváló kereső található, melyen a programok típusára, időpontjára és helyszínére is kereshetnek az érdeklődők, illetve a szabad szavas keresővel bármilyen egyéb keresett tartalmat is megtalálhatnak: https://rajzfilmunnep.hu/program-kereso/

 

A filmeket az intézmények térítésmentesen vagy minimális jogdíjért kapják meg.

A Rajzfilmünnep azoknak a 14 év alatti gyerekeknek, akik szeretnek rajzolni, pályázatot is hirdet. Részletek: ITT

A rovat további cikkei