_D0A0871_Copy

Három évvel ezelőtt, 2015. február 16-án kezdődött a Szépművészeti Múzeum rekonstrukciója, így az eltelt időben a közönség csupán kívülről csodálhatta az 1900 és 1906 között Schickedanz Albert és Herzog Fülöp tervei alapján készült klasszicista stílusú épületet. A múzeum létesítését 1896-ban határozták el, és belefoglalták a milleneumi törvénybe is, amely Magyarország fennállásának ezredik évfordulóját ünneplő rendezvénysorozatot is hivatalossá tette. A politikai pártok a májustól októberig tartó ünnepség idejére szüneteltették vitáikat, a kiállítási épületek összköltsége meghaladta a 4,5 millió forintot, az emlékhelyek építésére 5,2 millió forintot szántak. A Szépművészeti Múzeum épületét 1906. december 1-jén Ferenc József avatta fel és december 5-én nyitották meg a nagyközönség előtt.

szepmu

A 19. századi technológiával felszerelt épület már régóta várt egy ilyen teljes körű felújításra. A Liget Budapest Projekt keretében végzett rekonstrukció folytán ugyanis többek között teljes műszaki modernizáción esett át az épület. Kazánostul lecserélték a hetvenes évekből való gőzfűtést, és a régi zajos klímaberendezéseket, korszerűsítették az egész fűtőrendszert, klimatizálták a kiállítótermek egy részét, új elektromos hálózatot vezettek be. Beállítottak új teher- és személylifteket is, korszerűsítették a biztonsági, vagyonvédelmi és informatikai rendszereket, és a műtárgyszállításhoz új ?expedíciós folyosókat? alakítottak ki. Felújították a tetőszerkezet, a tetőre napelemek és napkollektorok kerültek gazdaságosabbá téve a múzeum üzemeltetését. Megtörtént továbbá az épület utólagos, talajnedvesség elleni szigetelése is.

_D0A0804_Copy

Az eddig említettek mind olyan munkálatok, amelyeket igazán csak az ott dolgozók éreznek változásnak. Milyen újdonságok várják a múzeumlátogatókat? A felújítás során új kiállító- és közönségforgalmi tereket, korszerű raktárhelyiségeket hoztak létre. A rekonstrukció érintette a tavasszal már két hétre megnyitott Román Csarnokot, amely korábban raktárépületként szolgált. Itt tárolták korábban a Régi Képtár festményeinek egy részét, valamint a gyűjteményben őrzött gipszmásolatokat is ? ez utóbbiak a Liget Budapest Projekt keretében megépülő, jövőre megnyíló Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központba kerülnek majd, amely a Szabolcs utcában fog állni. A központ a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria több mint 300 ezer műtárgyának, tudományos feldolgozásuknak ad majd otthont, itt lesz továbbá a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet (KMKI) is.

Évtizedekig volt zárva a romos állapotban lévő Román csarnok kapuja, miközben a látogatók csak álmodozhattak arról, milyen lehetett a Szépművészeti Múzeum egyik legszebb terme ? fogalmazott az épület szeptember 24-ei sajtóbejárásán Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár. A Román Csarnokról készült képgalériánk ITT található.

_D0A0572_Copy
Baán László főigazgató és Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár
a Román Csarnokban

Megújult továbbá a korábban gazdasági irodaként funkcionáló Michelangelo-terem is, amely október 30-tól egy Leonardo da Vinci-kiállítással várja az érdeklődőket. A polihisztor halálának jövőre esedékes 500. évfordulója alkamából rendezett Leonardo da Vinci és a budapesti lovas című kamarakiállításon látható lesz Leonardo lovasszobra, amelyet a Szépművészeti Múzeumban őriznek, annak friss kutatási eredményei, valamint tíz Leonardo-rajz is, amelyeket a magyar múzeum világhírű külföldi intézményektől, köztük a Louvre-tól kért kölcsön. Mindezek mellett új térszint is várja a látogatókat: a mélyföldszinten lesz látható az egyiptomi gyűjteményből összeállított kiállítás sírkamra és templom tematikával, valamint a görög-római művészet remekművei. Jelentősen megnövelték a ruhatár kapacitását is, az eddigi büfé helyett pedig egy 140 főt befogadó étterem és kávézó pedig a pihenést szolgálja a múzeumlátogatás során.

A sajtótájékoztatón Mányi István főépítész elmondta: a földkiemelésekkel ötezer négyzetméternyi teret nyertek. A Román Csarnok alatt például korszerű, klimatizált műtárgyraktár létesült, új helyre került a gépészet, de új fotóműtermet és múzeumpedagógiai foglalkoztatót is kialakítottak.

_D0A0819_Copy

A múzeum felújítása 14 ezer négyzetmétert érintett, amely a múzeum alapterületének negyven százalékát jelenti. Ennek köszönhetően csaknem kétezer négyzetméternyi korábbi kiállítótér nyeri vissza eredeti funkcióját. Több hely jut majd a műtárgyraktáraknak is, mintegy félezer négyzetméterrel bővül az alkotások biztonságos és kényelmes megőrzését szolgáló tér.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója közölte: a Szépművészeti Múzeum két részletben nyílik meg a közönség előtt. Októberben a mélyföldszinti terek és a felújított Román szárny lesz látogatható az itt nyíló kiállításokkal, jövőre pedig, 2019 közepétől az összes új állandó kiállítást is meg lehet tekinteni a múzeumban. A felújítás során ugyanis nem csak a múzeum épületét újították fel, hanem a gyűjtemény eredeti koncepciójához visszatérve újrarendezik a múzeum állandó kiállításait is.

_D0A0946_Copy

A múzeum kiállításainak újrarendezésével együtt bezárnak a Nemzeti Galéria régi magyar gyűjteményének egyes állandó tárlatai. Az új koncepció szerint a magyar művészeti anyag hazatér a Szépműbe, így az egyiptomi és a görög-római művészet mellett a 18. század végéig együtt mutatja be az egyetemes és magyar művészetet. A múzeum 1800 utáni gyűjteménye az Új Nemzeti Galéria megnyitásáig felköltözik a Várba, ahol együtt szerepelhet két évszázad magyar és nemzetközi művészete. A Liget Budapest Projekt keretében az Új Nemzet Galéria 2021 végére készül el.

_D0A0744_Copy

Kultúra.hu/MTI

Fotó: Csákvári Zsigmond

Felhasznált forrás: wikipedia.org