Május 25-én és 26-án, a gyereknapi hétvégén újra vásári bábjátékosok töltik meg a Népligetet, itt kerül sor ugyanis az Ujjé, a Ligetben nagyszerű! elnevezésű ingyenes fesztiválra, amelyet a huszadik század legismertebb bábművésze, a Kossuth-díjas Kemény Henrik emlékére és tiszteletére rendeznek.

bábok Kemény Henrik hagyatékából - Fotó - Büki László - MTI.jpg
Bábok Kemény Henrik hagyatékából. Fotó: Büki László / MTI

A rendezvénysorozat Barna Zsombor, a Budapest Bábszínház színészének ötletére jön létre, akit már a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős diákjaként foglalkoztatott a kérdés, miként lehet továbbgondolni a Heni bácsi által népszerűvé tett, piros sapkás, furfangos, ördögökkel és a Halállal harcoló Vitéz László történeteit. A színész végül rátalált a figura jellegzetességeire, és annyira megszerette a palacsintasütővel igazságot osztó hőst, hogy végzősként elkészítette a Vitéz László menyecskét keres című produkciót, amelyet azóta is nagy sikerrel játszik.

Egy vendégjáték alkalmával hallott a Londonban 1976 óta évente megrendezett The Covent Garden May Fayre & Puppet Festivalról, amelyre Anglia minden részéről érkeznek fellépni a professzionális vásári bábjátékosok paravánjaikkal, bódéikkal. Budapestet csak az 1900-as évek első felében jellemezte hasonló, nyüzsgő forgatag, akkoriban ugyanis a Mutatványos téren, a Népliget egyik legnépszerűbb részén gyorsan szaporodtak a színesre festett, lampionnal díszített szórakozóhelyek: mozi, vendéglők, dodzsem, cirkusz, céllövölde, barlangvasút, körhinta is működött, és itt fogadta a nézőket a Heni bácsi gyerekkorát meghatározó Kemény Bábszínház is, amelyet a családja működtetett.

Barna Zsombor úgy gondolta, hogy angol mintára itthon is létrejöhetne egy fesztivál, amely megidézi az egykori vurstli hangulatát. Markó Róbert rendezővel, az Aki Van Alapítvánnyal, a Pro Cultura Urbis Közalapítvánnyal és a Kőbányai Önkormányzattal közösen belevágott egy találkozó szervezésébe, amelyen a magyar vásári bábjátékos hagyomány őrzői szórakoztatják a nagyérdeműt, akik egyéni produkcióikkal Kemény Henrikhez hasonlóan járják az országot. A szervezők azt remélik, az eseménnyel – ami egyben a Kőbányai Gyereknap is – felhívják a figyelmet, hogy a főváros legnagyobb közparkja könnyen elérhető helyszín a kikapcsolódásra vágyóknak.

A fesztivál május 25-én a Vitéz László és az elátkozott malom című produkcióval indul, ami Pályi János sziporkázó, életvidám kesztyűbábjátéka. Őt követi szombaton Takács Dani és Lehőcz Zsuzsa Vitéz László – Az elásott kincs című produkciója. Harmadik lesz a sorban a debreceni Vojtina Bábszínháztól a Szerencsés János, avagy az ördög három aranyhajszála, amely egy szegénylegény történetét meséli el duda, mandolin, kaval, kantale és egyéb hangszerek kíséretében. A fesztivál első napján Barna Zsombor a Vitéz László menyecskét keressel lesz jelen. A rendezvényen a teljesség igénye nélkül fellép még Nizsai Dániel, Tatai Zsolt, Vitányi-Juhász István és Fabók Mancsi.

A rendezvény ideje alatt színes kísérőprogramokkal, például felhővadászattal, képregényrajzolással és bábkészítő foglalkozással is várják a családokat.

Részletes információk a fesztivál Facebook- és Instagram-oldalán érhetők el.