fbpx

Velünk történő valóság: derkósok az Art Market Budapesten

Velem történő valóság címmel nyílik be a Derkó-ösztöndíjas fiatal művészgeneráció munkáiból kiállítás. A Bálnában berendezett standon október 7. és 10. között tekinthetik meg a látogatók a nyolc művész alkotásait.

„Még ha problematikus is, de szembe kell néznünk azzal a ténnyel, hogy napjainkban már nem elég »csak« tehetségesnek lenni. Olyan kort élünk, amikor információk, képek, ingerek milliói özönlenek felénk; a művészeknek pedig ebben a rettenetes zajban kell tudni megmutatkozni és eljuttatni üzeneteiket, közvetíteni világképüket a közönség felé. Éppen ezért nekünk, támogatóknak meg kell hallanunk az idők szavát, és 2021-ben is jól kell tudnunk segíteni. Ennek érdekében a MANK a tevékenységét, szolgáltatásportfólióját újragondolva olyan komplex szolgáltatáscsomaggal segíti a fiatal képzőművészeket, mely hatékonyan tudja segíteni önálló művészeti programjuk kibontását, szakmai és szélesebb közönség előtt való bemutatását, majd piacra való becsatlakozását is” – fogalmazott Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezető igazgatója a vásárra készülő kiadványban, amely az ösztöndíjat mutatja be.

Az Art Market Budapesten Velem történő valóság címmel rendezett kiállításon az emóciókra kerül a hangsúly, amelyek szubjektív szűrőinken keresztül alapvetően határozzák meg valóságunkat. Ahány ember, annyi tapasztalás, azaz megannyi valóság. A képzőművészek számára az emóciók tudatosan vagy akár tudat alatt határozzák meg alkotói tevékenységüket.

„Az elmúlt másfél év valóságtapasztalatait érzelmeink megélése vagy koordinálása jelentősen befolyásolta. Az egyes érzékelések mögött múltbéli – akár gyermekkorból hozott – élmények is felidéződtek, melyek az időszerűség folyamatosságát tekintve újra a jövő részévé válnak. A bemutatott műtárgyak mindegyike magában hordozza és tükrözi alkotójuk lélekállapotát, majd reflexszerűen, ösztönösen a nézőből is érzelmi reakciókat idéz elő. A fiatal, Derkovits-ösztöndíjas művészek festményei, szobrai és installációi a hangulatok széles spektrumán vezetnek végig” – mondta el tárlat kurátora, Sipos Tünde művészettörténész.

Kiállító művészek: 

Ámmer Gergő, Bánkúti Gergő, Jagicza Patrícia, Kazi Roland, Kenesei Zsófia, Kicsiny Martha, Leitner Levente, Révész Anna

A nyitóképen Ámmer Gergő. Fotó: Csákvári Zsigmond

A rovat további cikkei