2020-ban hatalmas tűzvész pusztított Kalifornia védett mamutfenyvesében, a Big Basin Mamutfenyő Parkban. Az óriásfák lombja teljesen leégett, és úgy tűnt, a legtöbb ősöreg fa el fog pusztulni. Egy új kutatás szerint azonban remény van a megmaradásukra.

A Nature Plants folyóiratban közzétett kutatásból kiderül: bár a fák törzse elszenesedett, és teljes lombozatuk odalett, a fák évtizedekkel korábban elraktározott cukortartalékaiból táplálkozva a szunnyadó rügyek képesek újjáéledni. A felfedezés reményt ad arra, hogy a mamutfenyők a klímaváltozás miatt gyakoribbá váló tüzek után is megmaradnak.

A kisebb tüzek átlag tízévente söpörnek végig a mamutfenyveseken. Ezeknek a fák képesek ellenállni a tövüknél 30 centis vastagságot is elérő kérgüknek köszönhetően. A kéregben ugyanis csersav van, ami természetes égésgátló anyag. A 2020-as súlyos erdőtűz azonban az egész fenyves létét veszélybe sodorta.

A szakemberek néhány hónappal a nagy tűzvész után bejárták az erdőt, és csodás megújulás jeleit látták: az elszenesedett törzsekből üde zöld sarjak hajtottak ki. Azt tudták, hogy a rövidebb életű fák néhány évig tudják tartalékolni azokat a cukrokat, amelyek egy-egy ilyen megújuláskor serkentik a hajtások növekedését, azonban a mamutfenyő akár 2000 évig is élhet. Felmerült, hogy ez esetben talán régebbiek a tartalékok is, mint egy átlag fánál.

A vizsgálatok során néhány fa tövét sötét anyaggal takarták le, hogy a kinövő  hajtások kizárólag a fa tartalékaiból épülhessenek fel a fotoszintézis során keletkező szén helyett. Fél évvel később a hajtásokat laborban vizsgálták. Ebből kiderült: a sarjakba átlag 21, de akár 50 vagy 100 évvel korábbi légköri szén épült be. Nem csupán a szénatomok régiek a fákban: a hajtáskezdemények, rügyek, amelyek végül az újulatot adták, több száz évesek is lehetnek. A mamutfenyők kérge alatt ugyanis található egy olyan réteg, amelyben efféle rügykezdemények alakulnak ki. A tűzvészben kidőlt fák esetében meg tudták vizsgálni a kutatók, hogy mikoriak e kihajtott rügyek: néhányuk kora az ezer évet is elérte.

Bár a fák az újjáéledés jeleit mutatják, évekig eltart, mire annyi levelet tudnak növeszteni, amennyi a tűzvész előtti lombozatukban volt. Az sem világos, hogy minden tartalékukat felhasználták-e most a megújuláshoz, vagy van-e bennük még annyi, hogy egy későbbi tűzvész után ismét képesek legyenek kihajtani.

Nyitókép: Mamutfenyő a kaliforniai Sequoia National Parkban. Fotó: Papuchalka / kaelaimages

Forrás: National Geographic