Vidám zöldségtermesztés a nukleáris katasztrófák árnyékában

Aki kézbe vette Sam Coffman Túlélők kertje – Hogyan termesszük meg magunknak az élelmiszert? című könyvét, már bizonyára locsolt a teraszán paradicsompalántákat, vagy rendszeresen jár a hegymászós alaptáborok hippis világát idéző közösségi kertekbe, hogy leszüretelje az epret. Ma már nem sokat mond a KHO rövidítés, de talán van, akinek beugrik: ezt a három betűt főleg a szülők és nagyszülők polcain láttuk, egy könyvsorozat gerincén.

Ez volt a Kertünk, házunk, otthonunk sorozat, olyan könyvcímekkel, mint Motoros kerti gépek házi szervize (dr. Nagy Péter és dr. Marosán István klasszikusa). Aki igazi férfi volt, annak nemcsak búvárszivattyúk lógtak a garázsa oldalán, de ott állt ez a könyv is a kredenc üveglapja mögött, ahogy ott volt minden háziasszony kedvence, Magyar Elek Az Ínyesmester éléskamrája című konyhai bibliája is, a porcelán levesestál mellett.

Nincs új a nap alatt, praktikus tanácsokra ugyanúgy szükségünk van ma is, mert szüleink nem tudtak mindenre megtanítani minket.

A kertészkedés évezredek óta része a mindennapi létezésünknek, de a gépesített mezőgazdaság megjelenése óta egyre kevésbé része a mindennapoknak. A hetvenes években egy átlag vidéki magyar gyerek számára természetes volt, hogy a ház végéhez simuló kertben vagy a háztájiban segít a szüleinek felszedni a krumplit vagy letörni a mák gubóját, miközben a rádióban szólt a Miska bácsi levelesládája. Manapság már nem rádiót hallunk a falusi kertek végéből, hanem a fűkasza berregését. Ma már nem vetik be a kerteket, mert minden kisvárosban van Penny vagy húsz kilométeres körzetben Lidl, de a termelői piacon is sokszor árulnak nagybani piacokról beszerzett – tehát nem őstermelői – paprikát.

Sam Coffman Túlélők kertje – Hogyan termesszük meg magunknak az élelmiszert? című kötete abból a disztópikus felvetésből indul ki, hogy mi lenne, ha bezárnának az élelmiszerüzletek, és magunknak kellene előállítanunk az élelmiszert. A gazdagon illusztrált kötet vizuális világa leginkább a hetvenes évek élővilágtankönyveinek illusztrációit juttatja az olvasók eszébe, és ez nagyon is jó, hiszen a kötet épp annyira szakkönyv, mint népszerűsítő tájékoztatás. A kötet elsősorban kertészkedni tanít, de nem úgy, mint Turi István és Fodor Béla méltán népszerű Kertészet fólia alatt című kis könyve.

Sam Coffman a túlélőkert tervezésébe, a telepítésébe és fenntartásának fogásaiba vezeti be a preppereket.

Persze nem kell a földanyához imádkozni, miközben magaságyásokat és komposztálókat készítünk, hiszen a kertészkedéssel eleve a jövőben való hitünket is elültetjük. Aki viszont úgy termeli a cukkinit, hogy közben egy disztópikus Netflix-sorozatot néz a telefonján, az is kap életvezetési tanácsot Coffmantól, sőt azt is, hogyan hidaljuk át a hobbikert és a túlélőkert közötti, nem is olyan nagy távolságot.

A kötet egyik kulcsa a kalóriadús táplálkozás megszervezése, a napi 1500-3000 közötti kalória bevitele, ami 10-35 százaléknyi fehérjéből, 45-65 százaléknyi szénhidrátból és 20-35 százaléknyi zsírból tevődik össze. Ehhez szükségünk van termékeny talajra, kerti ágyásokra, a kártevők elleni védekezés megtervezésére, a vetőmagkészlet beszerzésére. A kötet egy klasszikus kertészeti szakkönyv újracsomagolása, amelynek hívószavai a vészhelyzet és a katasztrófa.

A könyv ajánlásait ugyanakkor az armageddon víziója nélkül is követni tudjuk, hiszen egy idilli, boldog utópiában ugyanúgy fontos a kerítésállítás, hogy megvédjük a növényeket az állatoktól, és akkor is fontos az öntözőrendszer kialakítása, ha a demokrácia és az ökotudatosság házasságából megszületik az empatikus jóléti állam. Még ide is elkel az árnyékszék, mert Coffman szerint a komposzttá alakított emberi vizelet és ürülék, az úgynevezett humán trágya gazdag tápanyagforrás a kert számára. A könyv másik hívószava a túlélés, így először a csírák és mikrozöldségek termesztését javasolja, amelyek közül a csírák néhány napon belül, míg a mikrozöldségek már néhány héten belül fogyaszthatóak.

A könyv nem hagyja magára A nagy ho-ho-horgászban is megénekelt városbéli puhányokat, nyavalyásokat, inkább megismertet mindenkit a csíratermesztő módszerekkel.

Erre építve pedig már csírás recepteket is kapunk, olyanokat, mint a csírahumusz vagy az avokádós pirítós humusszal és csírával. De a kötet itt nem áll meg, megtanít arra is, hogyan készítsünk lassú homokszűrő rendszert vagy éppen víztakarékos ágyásokat. Akiben ennél erősebb az ökoradikalizmus, annak ott a gerillakertészet és a tápanyagdús gyomnövények gyűjtögetésének a lehetősége is. És aki már túllépett az ökológiai gyászon, és szeretne útmutatót kapni, hogy mit csináljon, ha már nyakunkon vannak az aszályok vagy a nukleáris katasztrófák, annak itt a katasztrófakertészet alapműve.

Sam Coffman: Túlélők kertje – Hogyan termesszük meg magunknak az élelmiszert?
Corvina
256 oldal, 7990 Ft

Fotók: Poós Zoltán / Kultúra.hu

Ez is érdekelheti

XIV. Leó útja a vasalódeszkától a Szent Péter-bazilika oltáráig

A pápa testvére, John Joseph Prevost szerint öccse ugyanúgy szeretett indiánost játszani, mint bármelyik másik gyerek, csak ő még „paposat” is szívesen játszott. A vasalódeszkájuk volt az oltár.

Magyarország legnagyobb fái kitartásra tanítanak

Kállai Márton fotográfus öt éven át járta az ország minden zugát ismert és ismeretlen fák után kutatva, most pedig végre kézbe vehető a Matuzsálemek című album.

Foglaljon helyet ön is Gryllusék asztalánál!

Játsszunk el azzal a gondolattal, hogy a családi vacsoraasztal maga az univerzum, csak kicsiben, és körülötte nemcsak égitestek, hanem történetek is keringenek, amiket csak azok ismernek, akiknek terítettek is.

A könyvek, amik vagyok: Bánki Beni

Bánki Beni slammer, költő, irodalmi influenszer, az ELTE BTK Irodalomtudományi Doktori Iskolájának tanulója. Könyvek, amik vagyok című cikksorozatunkban új nézőpontokból ismerhetjük meg.