Országszerte sok múzeum csatlakozott a #muzeumozzaszobadbol kezdeményezéshez, ami azért is jó, mert így tőlünk távol eső intézményekbe is bepillanthatunk virtuális módon. Ha pedig lecseng a járvány, akkor talán még ahhoz is megjön majd a kedvünk, hogy valóságosan is ellátogassunk ezekbe a vidéki múzeumokba, amelyek egyébként oly sokszor kerülnek méltatlanul perifériára.

Kazinczy Ferenc Múzeum, Sátoraljaújhely

Igen gazdag virtuális tartalommal állt elő a Petőfi Irodalmi Múzeum sátoraljaújhelyi filiáléja. A honlapon és a Facebook-oldalon naponta jelennek meg újdonságok a gyűjteményéről, a muzeális értékű hagyatékairól és a jelenlegi kiállításairól. A Facebook oldalon a múzeumi munkatársak kulisszatitkokat is megosztanak egy-egy műtárgyról, a friss kutatásokról és az intézményben zajló munkáról. Megismerhetjük például a sárospataki Csontos család hagyatékát, a Mesélő képeslapok sorozatban pedig a posztok az olykor megható, máskor megmosolyogtató személyes üdvözlőszövegeket is megmutatják. A költészet napja alkalmából kedvenc verseiket szavalták a múzeum munkatársai, amelyek szintén visszanézhetők.

Tavaly novemberben indították el a múzeumi blogfelületüket KaMu címmel, amelynek friss írásai a mindennapi élet aktualitásaira is reagálnak. A legutóbbi bejegyzésben például a minket körülvevő kórokozókról olvashatunk, de részletesen megismerhetjük a spanyolbeteg Sátoraljaújhelyet is, sőt informálódhatunk arról is, hogy mit csinál a kutató vagy éppen a múzeumpedagógus a zárt ajtók mögött.

A múzeum YouTube csatornáján több sorozat is fut. A múzeum mi vagyunk! címűben a rendszeres látogatók mesélnek arról, hogy miért kedves számukra ez a közgyűjtemény. A régész karrierem romokban hever című sorozat pedig a sátoraljaújhelyi vár feltárásába avat be minket.

A Kazinczy Ferenc Múzeum
Forrás: kazinczyferencmuzeum.hu
Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém

A Laczkó Dezső Múzeumnak már évekkel ezelőtt elindultak azok a gyakorlatai, amelyeket most alapul tud venni a sikeres online jelenléthez. Itt van például rögtön az LDM Online sorozat, ami tulajdonképpen egy tudományos ismeretterjesztő muzeológiai magazin. A tematikus lapszámok izgalmas módon tárja az olvasók elé a muzeológusok, régészek, munkatársak kutatásait. A legutóbbi lapszám például a restaurátoroké: többek között a pápai Esterházy-kastély kályhái felújításának történetét is megismerhetjük.

A Facebookon és Instagramon egyaránt különleges műtárgyakat ismerhetünk meg, sőt sok videóval, kvízzel és néhány hangoskönyvvel is találkozhatunk. A múlt század fontos eseményei, a múzeum története és régmúlt használati tárgyaink kerülnek újra előtérbe ezeken a felületeken. 

Az #ötletekotthonra darabjai a gyerekek kreativitását fejlesztik, és segítik a digitális oktatást is. Múltbatekintő címmel indult el a múzeum blogja, amelyben a gyűjtemény izgalmas darabjaival találkozhatunk. A fotótár segítségével pedig bebarangolhatjuk a régi Veszprémet és a megyét, egykori helyi hírességekkel találkozhatunk. 

Laczkó Dezső Múzeum
Forrás: ldm.hu
Ferenczy Múzeumi Centrum, Szentendre

A Ferenczy Múzeum hétfőnként és csütörtökönként az aktuális kiállításukból mutat be egy érdekes, értékes művet a Facebook- és Instagram-oldalán: a Teremtés – Ferenczy Noémi művészete időszaki tárlatból, valamint Czóbel Béla, Kmetty János, Kovács Margit műveiből válogatnak kurátorok. Az Újrajátszás | Hatlépés sorozatban a múzeum korábbi eseményei elevenednek meg. Elsőként a 21 gramm – Rényi Katalin kiállításhoz kapcsolódó beszélgetést tették közzé.

Szintén a Facebookon jelentkeznek be a múzeumpedagógusok. A Nyitott Műhely foglalkozásai online az otthoni lét kreatív eltöltésére adnak ötleteket. A nagypénteki videó például a bárány sokszorosítását mutatja be – papírra, pólóra, táskára, de akár egy bútorra vagy a falra is. Emellett pedig a kiállításaikhoz is kapcsolódó színezőket, kreatív feladatokat kínálnak.

Két huszadik századi, kultúrtörténetileg meghatározó folyóirat, a betiltott Mozgó Világ és a vajdasági Új Symposion saját honlapot kapott, így a belőlük készült kiállítások ma is bejárhatók a virtuális térben.

A Közösségi Régészeti Egyesület YouTube-csatornája és Facebook-oldala számos információt tartalmaz e lelkes civil közösségről, akik önkéntesen segítik a hivatásos régészek tevékenységét. A múzeum honlapján pedig a legfontosabb leletekkel ismerkedhetünk meg. Az FMC YouTube csatornáján a kiállítások megnyitói, legszebb műtárgyai, izgalmas felfedezései elevenednek meg és a kiállító művészekkel készült interjúk is elérhetők ezen a felületen.

A Ferenczy Múzeumban futó Ferenczy Noémi-kiállítás
Forrás: muzeumcafe.reblog.hu
Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum, Gyula

A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont és az Erkel-emlékház már korábban csatlakozott a #maradjotthon kezdeményezéshez. Facebook oldalukon mindkét gyulai kiállítóhely bejárható online. Az Almásy-kastély online tárlatvezetésén Szilágyi Sándor történész mutatja be az épületet, valamint a látogatóközpont állandó tárlatát. Nem egyszerű virtuális túráról van szó. Olyan ez, mintha valóban egy helyszíni tárlatvezetésen vennénk részt: a szakember szavait hallgatva önállóan is körbenézhetünk a helyiségekben. Az Erkel Ferenc Emlékház is megismerhető a fenti módon Szappanos Gábor történész bemutatásában. E két helyszín mellett pedig a gyulai Ladics-ház is virtuálisan bejárható.

Tatabányai Múzeum, Bányászati és Ipari Skanzen, Tatabánya

A Tatabányai Múzeum YouTube csatornája számos izgalmat ígér: videókon, kisfilmeken keresztül ismerkedhetünk meg az intézmény gyűjteményeivel. Facebook oldalán egy múltidéző sorozat indult Időutazás címmel, amely az elmúlt néhány év legemlékezetesebb múzeumi eseményeit idézi fel, de itt követhetjük a Műtárgymeséket is, ami egy-egy különleges gyűjteményi tárgy történetébe avat be minket. Hasonló a koncepciója a honlapón futó A hónap műtárgya című sorozatnak is.

Az Almásy-kastély Gyulán
Forrás: termeszetjaro.hu
Dobó István Vármúzeum, Eger

A Dobó István Vármúzeum 60 éve címmel 2018 őszén időszaki kiállítás nyílt, mely 2020-ban is látogatható. A tárlat anyagából válogatva a gyűjteményeket gondozó muzeológusok összeállították a DIV 60 virtuális kiállítást, ahol igazi kuriózumok között böngészhetünk. A régészeti gyűjteményben például szerepel hun kori csontfésű vagy a szkíta fejedelemasszony sírjának leletei, a néprajzi gyűjteményben ott van egy gyöngyöspatai népviselet vagy egy halotti lepedőszél, a történeti gyűjtemény tartalmazza Kossuth Lajos leveleit is. Az irodalomtörténeti gyűjteményből Gárdonyi Géza utolsó levelei és személyes tárgyai emelkednek ki.

A múzeum szakmai blogján olyan érdekességekről olvashatunk, mint a kanadai kivándorlást követő női szerepváltozások a két világháború között vagy a cukortorta a boldogi néphagyományban, de megismerhetjük többek között Gárdonyi Géza petróleumlámpájának restaurálási folyamatát is.

A múzeum több virtuális kiállítást is kínál az érdeklődőknek a fent már említett DIV 60 mellett. Bejárható a régészeti Múlt-Kirakó című kiállításuk, a fegyverkiállításuk, az egri vár és a kazamaták is. 

Dobó István Vármúzeum
Forrás: pannoniakincsei.hu
Damjanich János Múzeum, Szolnok

A szolnoki Damjanich Múzeum március 17-én indított el egy Kedvenc műtárgyaink című sorozatot a Facebook oldalán, amelyben a múzeum munkatársai mesélnek a kuriózumnak számító, történelmünket, múltunkat meghatározó műtárgyakról. A művészettörténeti osztály (El)kalandoZoo című blogja képzőművészet témájában kínál színes írásokat az otthon töltött napokra. A Mit is csinál a muzeológus? című Youtube-on futó videósorozat felvételein a különböző területek képviselői mesélik el, hogy miért az adott pályát választották, és hogyan zajlik a mindennapokban a munkájuk. 

MANK Galéria, Szentendre

Virtuálisan tárlatvezetésen járható be a MANK Galéria jelenleg futó kiállítása is. Richter Sára munkái olyanok, mint a naplók. A fonállal rajzolt és növényi festékkel színezett képek, a hímzett vagy pecsételt szövegek őszintén, vallomásszerűen szólnak az egyéni traumákról, a női sorsról, a kötődésekről és a környezeti problémákról is. A MANK Galéria Kötelék című kiállításán ebbe a naplóba olvashatunk bele.