A Sanctum összművészeti beszélgetéssorozat következő eseményén, március 2-án Szentendrén Juhász Anna irodalmár vendégei Martin Henrik festőművész, Sirokai Mátyás Füst Milán-díjas költő és Tóth Szabolcs szitárművész lesznek.

Az ÚjMűhely Galéria programsorozata Szentendre szívében a művészetek összekapcsolódására helyezi a hangsúlyt, ahol minden alkalommal egy képzőművész, egy író és egy zenész trialógusa kerül fókuszba.

A programsorozat kilencedik eseményén Juhász Anna beszélgetőtársaival arra keresik a választ, miképp reagál egymásra a kép, a hang és a szó. A Sanctum beszélgetések során a művészet megrendítő pillanatait keresik, amelyek révén a pódiumon és a nézőtéren ülők is közelebb kerülhetnek saját magukhoz és talán néhány pillanatra a világ megértéséhez is.

A Sanctum jelentése szentély. A sorozat címének tudatos megválasztásáról Juhász Anna így nyilatkozott a Kultúra.hu-nak: „Elég régi tervem volt, hogy olyan sorozatot hozzak létre, aminek ez a címe. Hiszek ugyanis abban, hogy a művészethez mindannyian, legyen szó fellépőről vagy befogadóról, kapcsolunk egyfajta titokzatosságot. Számomra a művészet létrejötte és befogadása is mindig is egyfajta szentség volt, ezért gondoltam úgy, hogy az elsőként Szentendrén megrendezett estnek ezt a nevet adjuk. Ennek a szónak a jelentésére, üzenetére, a műsor lassan egy éve alakuló vázára igen sokan ráéreztek, és visszajelezték: valóban szentség számukra az alkotás, és nagy szükségük van olyan terekre, amelyek művészeti élmények megteremtésére kínálnak lehetőséget. Úgy látom, hogy a program, a szó és a mögötte meghúzódó gondolat szépen megtalálta a közönségét.”

Március 2-án a sorozat visszatér a kiinduláshoz, hiszen az első helyszín Szentendre, a Fő téren lévő ÚjMűhely Galéria volt. Mint Juhász Anna felidézte: a sorozatot, amely a Petőfi Kulturális Programok részévé vált, kezdetben a MANK-kal és a Szentendrei Régi Művészteleppel együttműködve szervezték. „Az eredeti célunk az volt, hogy a művésztelep alkotóit és azt világot mutassuk be, ami egy-egy képzőművészeti alkotás kialakulására hatással van. Hiszen gyakran a képalkotás forrása is költői kép, tehát az irodalom. De akár a zene is lehet. Így jött létre a Sanctum-trialógus, amelynek estjein minden alkalommal egy-egy képzőművészt állítottunk reflektorfénybe. Az estek annyira jól sikerültek, hogy az eredetileg szentendrei rendezvénysorozatot nagyszabású országjárássá dúsítottuk fel, amelynek alkalmain vendégként már más művészeti ágak képviselői is részt vesznek.”

További információ az eseményről itt.