Március 17-ig látható a Walter Rózsi-villát két évvel ezelőtt nyitó Színtér és Lakótér: Modern lakóházak Magyarországon 1928–1945 című tárlat, hogy májustól átadja a helyét a Kaesz Gyula–Lukáts Kató belsőépítész-grafikus házaspár otthonait bemutató kiállításnak. A finisszázsig a következő két hétben számos program várja az érdeklődőket.

NYS_5775-e1652900391706.jpg
A Walter Rózsi-villa – Nyirő Simon / MMA

A Walter Rózsi-villa 2022. május 18-án, a Múzeumok Világnapján nyitotta meg kapuit a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) első önálló kiállítóhelyeként. Az 1968-ban megalapított Magyar Építészeti Múzeum ezzel először léphetett önállóan a nyilvánosság elé és mutathatta be saját helyszínen gyűjteményének válogatott darabjait. A villa első kiállítása az 1936-ban Fischer József építészeti és Pécsi Eszter statikai tervei alapján épült, 2020–2022 között rekonstruált házat vette alapul fő kiállítási „tárgyként”. Ennek megfelelően a tárlat a hazai modern lakóház-építészetet mutatja be a villa tereinek eredeti funkcióiból kiindulva, a modernizmus egyes hívószavai mentén.

A kiállítás „nem a lakókra fókuszál, hanem tágabb kontextusba helyezi a villát úgy, hogy a kiállítás tematikus egységei reflektálnak az egyes szobák egykori funkcióira, ám az épület elsősorban inspirációs forrásként szolgált a kurátorok számára” – írtuk a frissen megnyitott tárlatról.

A március 17-ig tartó programsorozat ugyanezt a komplex, a házból kitekintő szemléletet tükrözi. Az érdeklődők megismerhetik Walter Rózsi operaénekesi pályafutása mellett azt is, hogyan jelent meg a modern építészet a filmműteremben, de lesz benne több kurátori tárlatvezetés – dedikáltan kismamáknak, kispapáknak és kisbabáknak is –, beszélgetés a modernizmus örökségéről a leszármazottak szemszögéből, és fontos szerepet kap a gasztronómia is, amelynek kapcsán esik szó a food design és tervezésmódszertan összefüggéseiről, illetve megkóstolhatják Kelet-Közép-Európa első két Michelin-csillagos étterme, a 2020-ban látványosan bezárt Onyx szuvenírjeit.

Információ és regisztráció a villa honlapján