Ismét megtartotta Budapesten a fiatal énekesek részére szervezett mesterkurzust. Minden alkalom új kihívásokkal jár?

Nincs két egyforma mesterkurzus, már csak a mindig más és más országból érkező növendékek miatt sem. Örvendetes számomra, hogy sok, kitünő adottságokkal megáldott magyar tehetség jelentkezik a kurzusaimra.

Roppant izgalmas, amikor észreveszem, hogy hogyan jön létre egy csodálatos harmónia a fiatal művész egyénisége és hangja között, és egyre több eszköz van a kezében ahhoz, hogy maradandó művészi élményt nyújtson. A végtelen lehetőség az egyén egyediségében van, attól függetlenül, hogy melyik időből származik a zene vagy darab, amivel éppen foglalkozunk.

Laki_Krisztina_mesterkurzusa
  Laki Krisztina tavalyi mesterkurzusa
Forrás: allevents.in

Nem kell félni attól, hogy a technikai tudás elnyomja az egyéniséget?

Technikai tudás nélkül nem tud az egyéniség kibontakozni. Mindenki rendelkezik egy ideális hanggal, de a hang feltárásához szükséges a magabiztos technikai felkészültség. A közönség mindig elvár a szereplőtől egy sajátos színpadi megjelenést. Az első benyomás meghatározó, és mondjuk ki bátran, a fellépés helyzete a koncertpódiumon vagy operaszínpadon mindennapi feladat, hiszen egy személyben játékosok, énekesek, színészek vagyunk.

Elégedett a pályakezdők nyújtotta színvonallal?

Harminc évig énekeltem, és már húsz éve tanítok, tehát jócskán van rálátásom a mostani helyzetre. Nem túlzok, rendkívüli tehetségekkel találkozom. A határok megszűnésével mindenki ott tanul és képzi magát, ahol szeretne, és ez nagyon sok élményhez, termékeny tapasztalathoz segíti hozzá a pályakezdőt. Úgy látom, hogy a fiataloknak optimális lehetőségük van a fejlődésre, gyarapodásra.

Laki_Krisztiha_es_tanitvanyai
Laki Krisztina és tanítványai
Forrás: Facebook  

Fordulnak Önhöz tanácsokért a fiatalok? Mit mond nekik?

Úgy vagyok a növendékeimmel, hogy a háttérben maradok, és ha bármikor szükségük van rám, azonnal melléjük állok, segítem őket. Az ő sikereik, minden eredményük a lelkemnek tesz jót. Azonban állandóan hangsúlyozom az önálló munka fontosságát. Az intelmeim közé tartozik, hogy figyelmeztessem őket: vigyázzanak a hangjukra. Azt is megosztom velük, hogy a türelmetlen munka eltávolít minket önmagunktól. Emellett a munka során mindig a harmónia nyelvén kell, hogy beszéljünk egymással. A harmonikus légkörnek hihetetlen ereje van, ezt tudatosítani kell.

Műveltség hiányában lehet valaki jó énekes?

Tudja, mi kell egy énekesnek? Jó nagy adag intelligencia. Azt hiszem, ezzel mindent elmondtam.

2001-ben vonult vissza. Úgy érezte, elég volt?

A Jóisten rendkívül szép, lírai színű, koloratúr készségű hanggal áldott meg. Ennek köszönhetően a világ összes nagy operaházában és koncertpódiumán énekelhettem, minden álomszerepet megkaptam. Szerencsésnek mondhatom magam, egy fikarcnyi hiányérzet sincs bennem.

Melyik a legemlékezetesebb szerepe?

Gildaként debütáltam a Rigoletto című Verdi-operában, Lamberto Gardellivel. Életem legmeghatározóbb darabjai közé Mozart és Richard Strauss operáit sorolnám. Mozart világa mindig nagyon közel állt hozzám: a spontán tökéletesség, ami zenéjében állandóan jelen van, örömet okoz előadóknak és hallgatóknak egyaránt.

Laki_Krisztina_2
  Forrás: ktartconcert.hu

Schönberg vagy Bartók művei soha nem vonzották?

Sajnos ők nemigen írtak az én hangomnak megfelelő színpadi szerepet. Ettől függetlenül rengeteg Bartók-művet hallgatunk a családban, úgy is mondhatnám, Bartók zenéje a szívünk gyökerét érinti.

Németországban hogyan telnek a napjai?

A brémai főiskolán vagyok professzor, ami rengeteg elfoglaltságot jelent, de Düsseldorfban élek a családommal, ami a munkám mellett a legfontosabb számomra.

Gyakran jár Magyarországon?

Amilyen gyakran csak tudok, a családommal együtt hazalátogatok. Budapest egyedülálló fekvésével, pezsgő kulturális életével, kisugárzásával, szépségével vonz és csodálattal tölt el mindenkit.

Nyitókép: Laki Krisztina. Fotó forrása: en.fuga.org.hu