RostAndrea1_fotos_EmmerLaszlo
Rost Andrea
Fotó: Emmer László

Rost Andrea három évtizedes pályafutása során fellépett a világ szinte valamennyi jelentős operaszínpadán, beleértve a New York-i Metropolitant, a párizsi Opéra Bastille-t, a londoni Királyi Operát, a chicagói Lyric Operát, a madridi Teatro Realt, a Sao Pauló-i, a San Franciscó-i és Los Angeles-i Operát, a washingtoni Nemzeti Operát. Ünnepelték a Salzburgi Ünnepi Játékokon és a leghíresebb koncerttermekben (a londoni Wigmore Hallban, a tokiói Suntory Hallban, a zürichi Tonhalléban, a New York-i Carnegie Hallban) is.
Rost_Andrea_Pavarotti_Vienna_1992
Luciano Pavarottival Bécsben, 1992-ben

Dolgozott Sir George Soltival, Nikolaus Harnoncourt-ral, Claudio Abbadóval, Riccardo Mutival, partnere volt Plácido Domingónak, Roberto Alagnának, Renato Brusonnak, Leo Nuccinak ? néhány nevet említve a legnagyobbak közül. Repertoárja felöleli a legjelentősebb Mozart-, Donizetti-, Verdi, Puccini- és Gounod-szopránszerepeket.

 

Rost_Andrea_Scala_94
Gilda szerepében a Scala színpadán 1994-ben

Rost Andrea személyében az első olyan magyar operaénekes három évtizedes pályafutásának lehettünk tanúi, aki az elsők között vált világhírűvé úgy, hogy nem költözött el Magyarországról. Olyan tehetség, felkészültség és igényesség határozza meg énekesi habitusát, amelynek birtokában merhetett művészként is világpolgár lenni, miközben magyar állampolgár maradt.

 

A jubileumi hangversenyen az énekesnő nagy szerepeiből hallhatunk válogatást, Gildától Toscáig. Az esten a Miskolci Nemzeti Színház Zenekara kíséri, vezényel Káli Gábor, közreműködik Sándor Csaba operaénekes.

Fotók forrása: Rost Andrea Facebook oldala