A Mini együttes három évtizeddel ezelőtt rögzített jubileumi koncertjét vinylen jelentette meg a Moiras Records. A hanglemezekre specializálódott kiadó gondozásában a Santa Diver lemeze, az erdélyi Metropol együttes LP-je, valamint egy komolyzenei felvétel is napvilágot látott.

Az idén tavasszal elhunyt zenész, Török Ádám csapata, a Mini 1993-ban ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját. Az együttes akkor már tíz éve inaktív volt, de a jubileum alkalmából újra összeálltak a régi tagok egy nagy koncertre, amelyet a Budapest Sportcsarnokban tartottak. Ennek zártkörű főpróbája egy paksi sörözőben volt, az ott készült hangfelvétel jelent meg most dupla LP-n 25 év rock címmel.

„A kilenc számot, köztük a ma már klasszikusnak számító Gőzhajót, a Kereszteslovagot, a Kell a barátságot tartalmazó anyag harminc évvel ezelőtt mindössze ezer példányban jelent meg CD-n, az újramasterelt felvétel most vinylen érhető el” – mondta Kovács László, a Moiras Records vezetője. Mint felidézte, Török Ádámmal tavaly év végén határozták el az LP kiadását.

A műsor ötvözi a Mini több korszakának zenei világát: progresszív megszólalású bluesos, jazzrockos dalok kerültek a repertoárba. A zenészek sorában hallható Török Ádám (ének, fuvola), Papp Gyula (billentyűs hangszerek), Balogh „Szivacs” Jenő és Németh „Nemecsek” Tamás (dob), Kunu László és Németh Alajos (basszusgitár), valamint Tátrai Tibor és Závodi János (gitár).

A koncertanyagon hallható Bartók Béla Este a székelyeknél című művének feldolgozása, amely harminc évvel ezelőtt trükkös címmel (Éjféli találkozás Béla bácsival) jelent meg. A zeneszerző műveinek feldolgozását a Bartók-örökösök ugyanis évtizedeken át folyamatosan akadályozták; a Bartók-művekre érvényes jogkorlátozás 2015-ben járt le.

A 25 év rock című Mini-album borítóján látható festmény Fujkin István alkotása: a művész jellegzetes, sci-fi-be hajló képei korábban Balázs Fecó, az Edda Művek vagy az LGT lemezein is szerepeltek.

Kézdy Luca hegedűs szerepelt a Mini Acoustic World Bartók On Rock című 2017-es lemezén, amelyen Bartók művei közül az Este a székelyeknél, az Első román tánc, illetve a Rondók átdolgozása is hallható volt egy koncertfelvételen. Kézdy Luca fúziós zenekara, a jazz, a világzene és a szabadzene metszetében 2006 óta működő, háromtagú Santa Diver ötödik albumát, a Morning Airt szintén vinylen jelentette meg a Moiras Records.

A Santa Diverben Kézdy Luca mellett Szesztay Dávid basszusgitáron játszik, Szegő Dávid pedig dobol. Autonóm zenei világot építettek fel, amely a jazzhez áll a legközelebb, de pszichedelikus rock is felfedezhető benne. A trió december 13-án tartja vinylbemutató koncertjét a Magyar Zene Házában.

Bartók egy ritkán hallható műve, a népdalmotívumok felhasználása nélkül 1916-ban komponált Öt dal, op. 15 az idén 170 éves Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának szintén most megjelent lemezén hallható, Horti Lilla énekével. Az addig kiadatlan, eredetileg zongorára írt művet (amely két fiatal hölgy, Gombossy Klára és Gleiman Wanda verseire született) Kodály Zoltán a hatvanas évek elején dolgozta át zenekarra.

Az LP anyagát, amelyen Franz Schubert (f-moll fantázia) és Orbán György (Szimfonikus finálé) egy-egy műve is szerepel, egy tavaly novemberi koncerten rögzítették a Zeneakadémián. A lemezfelvétel karmestere Vajda Gergely volt.

„Harminc év óta a lemez az első klasszikusenei vinyl, amelyet magyarországi kiadó jelentet meg. A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara november 23-án nagyszabású koncerttel ünnepli 170. születésnapját a Müpában” – mondta a kiadó vezetője.

Szintén a Moiras Records új kiadványa az erdélyi rockzene történetének kiemelkedő, ma is aktív formációja, a Metropol Group 55 Years of Rock című LP-je. A hard rockot játszó zenekar hetedik nagylemezének A oldalán a ’70-es évek első felében készült, eddig kiadatlan demófelvételek hallhatók, a B oldalon pedig egy 2021-es koncert anyaga a székelyudvarhelyi Siculus Fesztiválról.

Fotó (illusztráció): Shutterstock / Zamrznuti Tonovi