Idén nyolcadik alkalommal indult útjára a ZeneVarázslat Nemzetközi Négykezes és Kétzongorás Verseny, melyre hazai és külhoni fiatalokat egyaránt várnak.

Az idei ZeneVarázslat Négykezes Zongoraverseny és Kurzusra idén mintegy kétszáz versenyzőt és csaknem kétezer érdeklődőt várnak a szervezők. A program április 24-én kezdődött: Várnagy Andrea zongoraművész, a rendezvény alapítója lányával, Farkas Lilivel két koncerten több száz pomázi általános iskolás gyermek figyelmét irányította a klasszikus zene szépségeire és értékeire.

Április 25. és 27. között, három napon át a versenyzők mutatják be tudásukat a zsűrinek és a közönségnek. Az ország minden pontjáról, sőt Németországból, Erdélyből, Felvidékről, Muravidékről, Kárpátaljáról és a Vajdaságból is érkeznek gyermekek tanáraikkal, szüleikkel, hogy részt vehessenek az eseményen. A verseny célja, hogy a pályára készülő fiatalok mellett azok is megmutathassák magukat, akik pusztán örömüket lelik a klasszikus zene művelésében.

A verseny hat korcsoportban, kétzongorás, tanár-diák és szülő-gyermek kategóriában zajlik, emellett idén is volt lehetőség tanár-tanár párosok nevezésére. A nemzetközi zsűri munkájában kiemelkedő hazai művészek, zenepedagógusok, a Zeneakadémia tanszékvezetői, illetve a Magyar Művészeti Akadémia tagozatvezetői – többek között Balázs János, Becht Erika, Benedekfi István, Bonnyai Apolka, Kőrösiné Belák Erzsébet és Várnagy Andrea – vesznek részt.

Ebben az évben is arra kérték a versenyen részt vevő gyerekeket, hogy az összművészetiség jegyében a négykezes darabok eljátszása mellett rajzban vagy szépirodalmi műben szintén fogalmazzák meg, mit rejt számukra a hangok mögötti világ. Az elkészült művekből összeállított kiállítást hétvégén tekinthetik meg az érdeklődők.

Az ingyenes esti programokon a klasszikus zenéé lesz a főszerep: csütörtöktől szombatig a Teleki-Wattay Művészeti Iskola növendékei és a Zeneakadémia ifjú tehetségei, majd Eckhardt Gábor, illetve Pély Barna lépnek fel.

Április 28-án, vasárnap ünnepélyes eredményhirdetés és díjátadó zárja az eseménysorozatot, majd egy délutáni mesterkurzus keretében Várnagy Andrea szakmai útmutatót ad a gyermekek és tanáraik számára.

További információ az esemény honlapján.