Zöldfűszerest, fokhagymást, chilist vagy natúrt?

Bárki meg tudja otthon csinálni, nincs nagy eszközigénye, és a lépések is könnyen követhetők. Hogyan készít kecskesajtot Zsámboki Zoltán kecskepásztor? És milyen lesz, ha otthon mi is megpróbálkozunk vele? Hát amilyet szeretnénk: natúr, sós vagy épp fokhagymás, zöldfűszeres vagy chilis. Csak rajtunk múlik! A know-how pontosan benne van a Petőfi Akadémia videójában!

„Vannak érlelt sajtok, vannak lágy sajtok, és van ez a legegyszerűbb, ecetes oltással készülő” – kezdi a bemutatót Zsámboki Zoltán. 

Az ecetes oltás előnye az, hogy a magas hőfokon történő oltás miatt sajtunk többé nem olvad meg, így grillezhető, süthető, bundázható. A hátránya pedig az, hogy oltókultúra hiányában nem tartható el sokáig, nem érik úgy, mint egy oltott sajt. Két hónap alatt el kell fogyasztani. Kivéve persze, ha megfüstöljük – de ezt otthon nem biztos, hogy mindenki megtenné.

A készítésnél maradva: szükségünk lesz egy hőmérőre is – mert a tej 80 foktól kezdve oltható. Bármilyen ecet használható, és nagyjából egy kanálnyi ecet kell egy liter tejhez. 

„A csoda úgy kezdődik – mondja az ecet tejbe öntését követően Zsámboki –, hogy kavarunk, kavarunk és kavarunk. Egyszer csak látni fogjuk, hogy az ecet kicsapja a tejfehérjét, amit innentől sajtmasszának hívunk.”

A sajtmasszát el kell választanunk a savótól. Ez a legegyszerűbben leszűréssel oldható meg. Zsámboki Zoltán már a sajtformákat használja azonnal. A városi lakásban fellelhető eszközök közül talán leginkább a salátacentrifuga belső betétjéhez hasonló műanyag szűrőkkel szedi le a sajtmasszát a savóról – de otthon persze bármilyen szűrőt használhatunk. A lényeg: ne tömör, hanem lyukacsos sajtformába tegyük a masszát, hogy a savó minden maradéka távozni tudjon, míg a sajtunk áll. Érdemes tálcát tenni alá, mert leve lesz.

A sajtot ezek után lehet sózni. A formában átkeverés után pedig pihentetni kell – három nap alatt áll össze a tömb. Figyelem! Aki fűszerezni szeretné, fontos, hogy még az ecettel beoltás előtt, a forró tejhez adja hozzá a zöldfűszert vagy fokhagymát – esetleg chilit. 

Az, hogy mennyi sajt lesz a tejből, a tej minőségétől függ.

„Általában 10 liter tejből 1,3 kg sajt nyerhető ezzel a módszerrel – mondja Zoltán –, de ha nagyon jó minőségű tejünk van, akár még másfél kiló sajt is kijöhet."

A Petőfi Akadémia hétről hétre elhozza őseink évszázadokon át felhalmozott tudáskincséből azokat az elemeket, amelyek 21. századi életünkben is jól hasznosíthatóak. Aki feliratkozik a Kultúra.hu YouTube-csatornájára, azonnal értesülhet az új részek megjelenéséről. Tanuljuk vissza együtt a hagyomány hasznos tudását a Petőfi Akadémia videóiból!

Ez is érdekelheti

Rekordszámú nevezés után megvan az év bejglije

A szekszárdi Prim Cukrászda & Café diósa lett az év bejglije, a békéscsabai Bejó Cukrászdáé az év mákos bejglije, ínyenc kategóriában pedig a piliscsabai Mák Kézműves Cukrászda sütőtökvarázs elnevezésű süteménye nyert.

A profi konyha szabályai után jólesik a szabad kísérletezés

Kiss Zaida szakácsként, cukrászként, pékként és keramikusként is alkot, nemrég pedig szabadúszó kísérletezésre cserélte lakásétterme fine dining világát.

Minden történelmi korban ott lapult némi kenyér az ember zsebében

Mikor süthették az első kenyeret, mi köze van Egyiptomnak a mai vadkovászos pékségekhez, és vajon hogyan tette tönkre a kenyerünket a sör? Az új kenyér ünnepén hoztunk néhány érdekességet a kenyérkészítés kezdeteitől napjainkig.

A bevásárlóközpontokban biztosan nem kapunk igazi kovászos kenyeret

Az ok egyszerű: a nagyipari méretekre lehetetlen adaptálni azt az időigényes folyamatot, amelynek a vége a kívül ropogós, belül foszlós kenyér. Otthon viszont érdemes kivárni!