Zöldfűszerest, fokhagymást, chilist vagy natúrt?

Bárki meg tudja otthon csinálni, nincs nagy eszközigénye, és a lépések is könnyen követhetők. Hogyan készít kecskesajtot Zsámboki Zoltán kecskepásztor? És milyen lesz, ha otthon mi is megpróbálkozunk vele? Hát amilyet szeretnénk: natúr, sós vagy épp fokhagymás, zöldfűszeres vagy chilis. Csak rajtunk múlik! A know-how pontosan benne van a Petőfi Akadémia videójában!

„Vannak érlelt sajtok, vannak lágy sajtok, és van ez a legegyszerűbb, ecetes oltással készülő” – kezdi a bemutatót Zsámboki Zoltán. 

Az ecetes oltás előnye az, hogy a magas hőfokon történő oltás miatt sajtunk többé nem olvad meg, így grillezhető, süthető, bundázható. A hátránya pedig az, hogy oltókultúra hiányában nem tartható el sokáig, nem érik úgy, mint egy oltott sajt. Két hónap alatt el kell fogyasztani. Kivéve persze, ha megfüstöljük – de ezt otthon nem biztos, hogy mindenki megtenné.

A készítésnél maradva: szükségünk lesz egy hőmérőre is – mert a tej 80 foktól kezdve oltható. Bármilyen ecet használható, és nagyjából egy kanálnyi ecet kell egy liter tejhez. 

„A csoda úgy kezdődik – mondja az ecet tejbe öntését követően Zsámboki –, hogy kavarunk, kavarunk és kavarunk. Egyszer csak látni fogjuk, hogy az ecet kicsapja a tejfehérjét, amit innentől sajtmasszának hívunk.”

A sajtmasszát el kell választanunk a savótól. Ez a legegyszerűbben leszűréssel oldható meg. Zsámboki Zoltán már a sajtformákat használja azonnal. A városi lakásban fellelhető eszközök közül talán leginkább a salátacentrifuga belső betétjéhez hasonló műanyag szűrőkkel szedi le a sajtmasszát a savóról – de otthon persze bármilyen szűrőt használhatunk. A lényeg: ne tömör, hanem lyukacsos sajtformába tegyük a masszát, hogy a savó minden maradéka távozni tudjon, míg a sajtunk áll. Érdemes tálcát tenni alá, mert leve lesz.

A sajtot ezek után lehet sózni. A formában átkeverés után pedig pihentetni kell – három nap alatt áll össze a tömb. Figyelem! Aki fűszerezni szeretné, fontos, hogy még az ecettel beoltás előtt, a forró tejhez adja hozzá a zöldfűszert vagy fokhagymát – esetleg chilit. 

Az, hogy mennyi sajt lesz a tejből, a tej minőségétől függ.

„Általában 10 liter tejből 1,3 kg sajt nyerhető ezzel a módszerrel – mondja Zoltán –, de ha nagyon jó minőségű tejünk van, akár még másfél kiló sajt is kijöhet."

A Petőfi Akadémia hétről hétre elhozza őseink évszázadokon át felhalmozott tudáskincséből azokat az elemeket, amelyek 21. századi életünkben is jól hasznosíthatóak. Aki feliratkozik a Kultúra.hu YouTube-csatornájára, azonnal értesülhet az új részek megjelenéséről. Tanuljuk vissza együtt a hagyomány hasznos tudását a Petőfi Akadémia videóiból!

Ez is érdekelheti

Szepsy István feltette Tokajt a világ bortérképére

Nem csupán ráirányította a nemzetközi figyelmet Tokaj-Hegyaljára, hanem újjáteremtette a régió arculatát, és olyan minőséget hozott, amit a világ borelitje is komolyan vesz.

Szűcs Zsuzsanna: A mértékletesség ritmus, amihez a testünk mindig vissza tud találni

Hol ér össze a bibliai lakomák jelképes mértéktartása a mai túlfogyasztás, rohanás, érzelmi evés és ünnepi túlzások világával? És dietetikusi szemmel mit jelent ma a lakoma: bűnbeesést, gyógyulást vagy újraértelmezett harmóniát? Interjú Szűcs Zsuzsannával, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnökével.

Rekordszámú nevezés után megvan az év bejglije

A szekszárdi Prim Cukrászda & Café diósa lett az év bejglije, a békéscsabai Bejó Cukrászdáé az év mákos bejglije, ínyenc kategóriában pedig a piliscsabai Mák Kézműves Cukrászda sütőtökvarázs elnevezésű süteménye nyert.

A profi konyha szabályai után jólesik a szabad kísérletezés

Kiss Zaida szakácsként, cukrászként, pékként és keramikusként is alkot, nemrég pedig szabadúszó kísérletezésre cserélte lakásétterme fine dining világát.