Ruttkai Éva otthonában jártunk – A Bajza utcai Garzonház története

A fáma úgy tartja, hogy a Garzonház legelső lakója Ruttkai Éva volt, őt számos híresség követte még. Egy visszaemlékezés szerint a ház közgyűlései sokkal inkább emlékeztettek televíziós gálaműsorra, mint hétköznapi eseményre. Itt lakott ugyanis Csűrös Karola és Horváth Ádám, Toldy Mária, Szendrő József, Péchy Blanka, Harangozó Teri, Korda György, Zalatnay Sarolta és Latinovits Zoltán is.

Ruttkai Éva a Garzonházban, 1966.
Forrás: Fortepan

„Beleszülettem ezekbe a történetekbe” – Interjú Nagy Dénessel

Márciusban debütált a Berlinale programjában Nagy Dénes első nagyjátékfilmes rendezése, a Természetes fény. A rendezővel a magabiztos profizmus veszélyeiről, az orosz erdőkről és családtörténetekről is beszélgettünk.

Fotó: Hartyányi Norbert/Kultúra.hu

Gyermekek koncentrációs táborból írt leveleit találták meg Lódzban

A leveleket lengyel gyerekek írták szeretteiknek, akik többnyire maguk is lágerben voltak. Főleg élelmet, szappant vagy kanalat kértek tőlük.

Német tisztek ellenőrzik a gyerekeket a lodzi koncentrációs táborban. Forrás: Archives of the Institute of National Remembrance, Łódź Branch

Szabadság és pofonok – beszélgetés Vecsei H. Miklóssal

Vecsei H. Miklós szenvedélyes sztalker, színész, író, költő, aki fiatalsága dacára olyan fogalmakat hozott vissza a magyar közbeszédbe, mint hűséges barátság, hiteles mester-tanítvány viszony, önzetlenség, jelenidejűség, minőségi idő.

Fotó: Vígszínház/Dömölky Dániel

A pokolban vidáman élni – Müller Péterrel beszélgettünk

Falakról, határátlépésekről, hitről, családról, de mindenekelőtt a szeretetről mesélt Müller Péter az új könyve kapcsán. Az anyám titkos könyve az író és édesanyja közös műve, melynek hanganyagára a szerző két gyermeke bukkant rá egy ládában, a régi családi ház padlásán.

Fotó: Markovics Z. Kristóf

Személyesen – Nagy Kriszta x-T intermédia-művész

Nagy Kriszta x-T számára az alkotás gyakran önmegmentő terápia, amelynek segítségével szívszakadós állapotaiból gyógyul ki.

6 magyar divattervező, akinek nemcsak a stílus, de a fenntarthatóság is fontos

Bár olcsó és divatos darabokat vásárolhatunk a fast fashion boltokban, érdemes átgondolni a gyártás körülményeit, mielőtt a kasszához vinnénk egy újabb ruhát: ezeknek a termékeknek az elkészítése vízpazarlással, vegyszeres szennyezéssel és durva szén-dioxid-kibocsátással jár, arról nem is beszélve, hogy mivel hamar tönkremennek, csak gyűlik a szeméttelepeken a le nem bomló hulladék. Ha te is inkább etikus körülmények között készült, tartósan hordható ruhát viselnél, biztosan szimpatikus lesz számodra az ajánlott 6 magyar tervező vállalkozása.

Forrás: Kamorka Facebook


Ritkán rosszalkodtam és keveset beszéltem

A muzsikuscsaládból származó Medveczky Balázs szereti a természetet, az utazást, a zenét, a könyveket és a balettet. Bátran vált, ha valahol nem érzi jól magát: így történt, hogy a budapesti pezsgést maga mögött hagyva két évvel ezelőtt Szegedre költözött. Nem bánta meg.

 Fotó: Vígszínház/Dömölky Dániel

A legjobb magyar vígjátékok

Mi ezekhez a magyar klasszikusokhoz térünk vissza, ha egy kis nevetésre vágyunk.

Venczel Vera, Sinkovits Imre, Fónay Márta és Latinovits Zoltán az Isten hozta, őrnagy úr! egyik jelenetében

Örökzöldek Hofi Gézától

„Ez egy ilyen ország. Itt nincs külön munkásőr, külön nyilas, külön cserkész… Attól függ, melyik ruhája tiszta.”

Hofi Géza 1972-ben. Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

Amit a szabadkőművesekről tudni szeretnénk

Mi a közös Kossuth Lajosban, Rákosi Mátyásban és Kosztolányi Dezsőben? A válasz egyszerű, bár nem kézenfekvő: mindhárman szabadkőművesek voltak.

Az Anker köz 3., az egykori Galilei-kör székhelye
Fotó: Budai Kriszta

„A bluesmuzsikát csak érezni lehet” – Interjú a Kossuth-díjas Tátrai Tiborral

Tátrai Tibornak még mindig a falán lóg az első gitárja, amelyet a nagymamájával közösen vettek meg. A Kossuth-díjjal kitüntetett zenésszel a hajnali pecázás gyönyöréről, földbe gyökerezett lábról és újrakezdésről beszélgettünk.

Tátrai Tibor, 2019. 05. 06. Fotó: Horváth Péter