Az év legjobb hazai sajtófotói a déli határról és a lakhatási válságról készültek: a 42. Magyar Sajtófotó Pályázat MÚOSZ Nagydíját Mohos Márton, az André Kertész Nagydíjat pedig Erdős Dénes vehette át.

Sajtpfoto Kariko Katalin MTI.jpg
Karikó Katalin Nobel-díjas kutatóbiológus a 42. Magyar Sajtófotó Pályázat képeiből rendezett kiállítás díjátadóval egybekötött megnyitóján a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban. Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A fotózás és a tudományos kutatás abban hasonlít egymásra, hogy az emberek látják az eredményeket, de nem tudják megnevezni, hogy azt ki hozta létre, kinek a munkája áll mögötte.

– mondta Karikó Katalin, miután megnyitotta a 42. Magyar Sajtófotó Pályázat győztes képeinek kiállítását csütörtökön a Capa Központban. A biológus fontosnak nevezte a fotóriporterek munkáját és a képeket, amelyek üzenetet hordoznak.

Kevesen tudják, de Nobel-díjas kutatónk az általános iskola ötödik osztályában egy fotószakkör tagja volt: képeket hívtak elő, fixáltak, szárítottak, saját gép híján pedig tanáruk fényképezőgépével készítettek fotókat. Nyolcadikos korában aztán az országos élővilágversenyen harmadik helyezést ért el, jutalmul pedig kapott egy Smena kamerát, amellyel aztán a családról, az iskoláról és a barátokról készített képeket.

Ezt a gépet később a Szegedi Tudományegyetemnek ajándékozta.

Karikó Katalin az eseményen egy rövid beszélgetés után megkapta Koszticsák Szilárdnak, az MTI/MTVA fotóriporterének bekeretezett fotóját, amely a Nobel-díj átadása előtti napon készült róla és Krausz Ferencről a svédországi magyar nagykövetségen. Mint visszaemlékezett: euforikus pillanat volt, kollégáit és szeretteit látva elöntötték az érzelmek, mire megragadta a szintén Nobel-díjat nyert fizikus kezét és a magasba emelte.

Kőrösi Orsolya, a 42. Magyar Sajtófotó Kiállításnak helyet adó Capa Központ ügyvezető igazgatója emlékeztetett arra, hogy  a fotográfia-központ tavaly ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját, ebből az alkalomból pedig a világon egyedinek számító, interaktív kiállítás nyílt Robert Capa munkásságából. A nagyszerű tárlatról itt írtunk részletesen. Kőrösi Orsolya azt is megemlítette, hogy jövő szerdán Burger Barna-emlékkiállítás nyílik a Természettudományi Múzeumban a 2017-ben elhunyt fotóriporter Kék vándor című könyvéből.

A Magyar Sajtófotó Pályázatra ebben az évben 250 fotográfus 2470 pályaművel, összesen 6801 képpel nevezett

– hangsúlyozta Bánkuti András, a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztályának elnöke, hozzátéve: Az év fotói 2023 című évkönyv a kiállítás megnyitójával egy időben jelenik meg.

Változatos témák a pályázaton

Ózdtól nem messze az út mentén lévő kereszthez egy idős asszony kijár rendet tenni. A férfirúdugrás döntőjén egy versenyző a lemenő nap árnyékában veszi az akadályt a budapesti atlétikai világbajnokságon. Illegális határsértő férfi vágja át a kerítést a magyar–szerb határon lévő határzárnál. Mikó Sándor suttogó a szabad idomítás módszerével képzi ki lovait, Ganna Muromceva ukrán balerina Csajkovszkij Hattyúk tava című balettjének főszerepében táncolhat újra. Donbaszi apokalipszis, nomádok, Budapest felülnézetből, egy medúza úszik a szardíniaraj előtt az indonéziai Banda-tengerben.

A pályázatot elbíráló zsűri elnöke Szlukovényi Tamás, a Toronto/London székhelyű Archive of Moder Conflict kurátora volt. A zsűri tagja volt továbbá Stéphane Arnaud, az AFP fotó főszerkesztője, Adrian Evans, a Panos Pictures igazgatója, Bócsi Krisztián, a Bloomberg News fotóriportere, valamint Szabó Bernadett, a Reuters fotóriportere, a szelekció izgalmas folyamatát pedig élőben lehetett végigkövetni a Capa Központban és online is. Idén kuriózum volt, hogy a 2023-ban 150 éves Budapestnek két külön kategóriát (egyedi kép és sorozat) szentelt a pályázat, ami jó alkalom volt a fotóstársadalomnak is, hogy az 1873-ban egyesített főváros ikonográfiáját tovább gazdagítsa.

Bánkuti András átadta a sajtóban dolgozó fotóriporterek teljesítményét, életművét elismerő Arany Kamera díjakat is, amelyet minden évben hárman kapnak meg. Idén Balázs Attila fotóriporter (MTI/MTVA), Révész Tamás fotóművész, fotóriporter és Szlukovényi Tamás fotóriporter, kurátor, a 42. Magyar Sajtófotó Pályázat zsűrijének elnöke kapta meg az elismerést.

A csütörtöki eseményen a sajtófotó-pályázat 14 kategóriájának első három díja és számos különdíj került gazdához, ezek nyerteseit egyébként már februárban nyilvánosságra hozták. A fődíjak sorsa azonban most derült ki: a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Nagydíját Mohos Márton (24.hu) Fokozódó nyomás a magyar–szerb határon című sorozatával nyerte el, a legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáért járó André Kertész Nagydíjat pedig Erdős Dénes (The Associated Press) A lakhatás alapjog című sorozatával érdemelte ki. A fotóriporteri életműdíjat Balogh László vehette át.

Lendületben a fiatal fotósok

A szegénység megelőzéséről szóló nemzetközi egyezmények értelmében mindenkinek joga van a méltó élethez és lakáshoz. A magas infláció és energiaárak miatt azonban egyre több embernek jelent kihívást lakhatásuk költségeinek kifizetése. Magyarországon évente még mindig 3-4 ezer kilakoltatás zajlik nagyjából 10-12 ezer ember kárára: ezt a kétségbeejtő helyzetet mutatja be érzékletesen és humanista megközelítéssel Erdős Dénes sorozata.

Mohos Márton MÚOSZ nagydíjas képei pedig Ásotthalomnál készültek. A magyar–szerb határon fekvő település lakóinak mindennapjait megkeseríti a migrációs nyomás. A rendőrség súlyos emberhiánnyal küzd, ezt a helyzetet pedig kihasználják a menekültek: átvágják a fémkerítést, és tömegesen jönnek a határsértők az országba, majd utaznak tovább az Európai Unió tagállamaiba.

A legjobb hírkép a diáktüntetésen készült, de Melegh Noémi Napsugár munkája érdemelte ki a Móricz-Sabján Simon-különdíjat is, amelyet a Pictorial Collective dokumentarista csoport ajánlott fel a legjobb hosszú távú munkáért. Falusi fiatalok című sorozatában az Észak-Magyarországon élő roma származású gyermekek, fiatalok életének pillanatait mutatja be, választ keresve arra, hogy milyen külső és belső hatások alakítják személyiségüket és önképüket.

A fotós összesen hat díjat nyert, és szintén kiemelkedik a mezőnyből a hét díjat érdemlő Szajki Bálint, aki még a MÚOSZ nagydíjas Mohos Mártonhoz hasonlóan be sem töltötte a harmincat. A jó hír tehát, hogy a szakma tele van társadalmilag érzékeny, magas szinten képzett, fiatal fotósokkal, akik nem sajnálnak mélyre menni.

A Magyar Sajtófotó kiállítást június 2-ig lehet megnézni a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.

Íme a nyertesek teljes listája:

Hír- és eseményfotó

1. díj: Melegh Noémi Napsugár (Telex.hu): Ellenállás
2. díj: Melegh Noémi Napsugár (Telex.hu): Kiállás            
3. díj: Mohos Márton (24.hu): Kerítésvágó

Képriport

1. díj: Mohos Márton (24.hu): Fokozódó nyomás a magyar–szerb határon
2. díj: Vörös Szabolcs (Válasz Online): A pokol kapuja – Donbasz-apokalipszis
3. díj: Szollár Zsófia (Index.hu): Tanár nélkül nincs jövő

Mindennapi élet (egyedi)

1. díj: Szajki Bálint (24.hu): Rajongás
2. díj: Biczó Zsolt (szabadfoglalkozású): Kiterjesztett valóság
3. díj: Bach Máté (Mediaworks Hungary): Gondoskodás

Mindennapi élet (sorozat)

1. díj: Kölcsey-Gyurkó Sára (szabadfoglalkozású): Én 2.0
2. díj: Farkas Norbert (24.hu): Városligeti majális, 2023. május 1., Budapest
3. díj: Németh Kata (Index.hu): Negyvenévesen költözött Budapestre, hiányozni fog a családjának

Emberábrázolás-portré (egyedi)

1. díj: Éberling András (Magyar Nemzet): Sándor János nyugalmazott színházi rendező
2. díj: Éberling András (Magyar Nemzet): Takács Gábor és a relativitáselmélet időfogalma
3. díj: Szajki Bálint (24.hu): Márk

Emberábrázolás-portré (sorozat)

1. díj: Szajki Bálint (24.hu): Suttogó
2. díj: Mohos Márton (24.hu): Az ország legidősebb háziorvosa
3. díj: Török János (Délmagyarország): Káposzta Mária

Művészet (egyedi)

1. díj: Bach Máté (Mediaworks Hungary): Bánhidi Lilla krimiíró
2. díj: Pelikán János (Képszerkesztőség): Bolero, a Győri Balett előadásában, Müpa, 2023. 11. 24.
3. díj: Ladóczki Balázs (Rockstar Photographers): Konfetti

Művészet (sorozat)

1. díj: Mónus Márton (szabadfoglalkozású): Kiszakítva
2. díj: Szajki Bálint (24.hu): Fesztivál az erőműben
3. díj: Ladóczki Balázs (Rockstar Photographers): A Balaton hangja

Sport (egyedi)

1. díj: Balogh Dávid (szabadfoglalkozású): A lemenő nap árnyékában
2. díj: Czeglédi Zsolt (MTI/MTVA): Gyalogló hős a hősök előtt
3. díj: Czeglédi Zsolt (MTI/MTVA): Bukás és a győztes

Sport (sorozat)

1. díj: Koncz Márton (Nemzeti Sport): Virágos futballmajális
2. díj: Purger Tamás (Magyar Hírlap): Úgy érzem magam, mint egy ember, aki megveri a szuperhősöket
3. díj: Fekete István (szabadfoglalkozású): A világ legjobb szkanderese

Természet és tudomány (egyedi)

 1. díj: Vasvári Tamás (MTI/MTVA): Hárman
 2. díj: Lőrincz Ferenc Lőrinc (szabadfoglalkozású): Fénysebességgel az űrben
 3. díj: Tökölyi Csaba (szabadfoglalkozású): Nyíl

Természet és tudomány (sorozat)

1. díj: Ruprech Judit (szabadfoglalkozású): Szelíd szabadság
2. díj: Urbán Ádám (szabadfoglalkozású): Emlék a természet vadságának
3. díj: Stiller Ákos (szabadfoglalkozású): Expedíció a világ legnagyobb ragadozómadár-gyülekezőhelyén

Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi)

1. díj: Szajki Bálint (24.hu): Utazás az idősotthonban
2. díj: Röhrig Dániel (Népszava – külső munkatárs): Tornádóra várva
3. díj: Melegh Noémi Napsugár (Telex.hu): Milena tükre

Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat)

1. díj: Erdős Dénes (The Associated Press): A lakhatás alapjog
2. díj: Halasi Eszter (szabadfoglalkozású): Az utolsó utazók
3. díj: Melegh Noémi Napsugár (Telex.hu): Falusi fiatalok

Budapest 150 éves (egyedi)

1. díj: Merész Márton (Énbudapestem): SUP
2. díj: Győry Gabi (szabadfoglalkozású): Csarnok negyed
3. díj: Fazekas István (HVG): Lánchíd 2023

Budapest 150 éves (sorozat)

1. díj: Bódis Krisztián (szabadfoglalkozású): Budapest felülnézetből
2. díj: Kiss-Kuntler Árpád (HVG): Angyalföld – 60 év, 60 kép (részlet a sorozatból)
3. díj: Balázs Zsolt (szabadfoglalkozású): Patakvidék – Budapesti kis történetek

A zsűri dicséretben részesítette:

Vörös Szabolcs (Válasz Online): A kolónia (Képriport kategória)
Sári Bence (szabadfoglalkozású): Kispiros (Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat) kategória

KÜLÖNDÍJAK

Escher Károly-díj a legjobb Magyarországon készült hírképért:

Melegh Noémi Napsugár (Telex.hu)

Munkácsi Márton-díj a legjobb kollekcióért: 

Szajki Bálint (24.hu)

Szalay Zoltán-díj – a 30 év alatti, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter:

Szajki Bálint (24.hu)

A megyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter:

Török János (Délmagyarország)

A SPAR Magyarország – díj a fenntarthatóság eszméjéért:

Ruprech Judit (szabadfoglalkozású)

Móricz-Sabján Simon-különdíj, a Pictorial Collective felajánlásával, a legjobb hosszú távú munkáért:

Melegh Noémi Napsugár (Telex.hu)