Úgy egy évvel ezelőtt a Dürer Kert udvarán álltam, amikor elcsíptem pár sort két ismert zenész párbeszédéből. „Magyarországon az a jó, hogy nagyjából minden 2. garázsban van egy feltörekvő banda, és minden 3. tényleg baromi tehetséges, csak fel kell fedezni.” Ez a mondat akkor beleégett a fejembe, és a tehetségkutatókat elnézve egyre csak erősödött a jelentősége. Nem irigyeltem az NKA zsűrijét, amikor a több százból legjobb 27-et kellett választaniuk, mindenesetre most mi is megpróbálkozunk a hét kedvencünkkel.

Nunki Bay Starship

Technikás, meglepő, földöntúli – talán ez a három szó ugrott be elsőként, amikor meghallgattam Tóth Dóriék 2017-ben alakult, magát „multidimensional brain-popként” definiáló bandáját. A Nunki stílusát lehetetlen és egyben felesleges is műfaji határok közé szorítani, egy valami azonban biztos: a változatos számokban a pop, a funk, a soul és az elektronika kedvelői egyaránt megtalálják a számításaikat.

Ízelítő dal:

Ahol legközelebb elcsípheted: február 29., Trafó

A Bence kalandjai

Jobbágy Bence szólóprojektje – amiről interjút is olvashattatok nálunk – mindössze egy éve bontogatja a szárnyait, ám hiba lenne azt gondolni, hogy tapasztalatlan zenészek alkotják a triót. Bence már az egész országot bebarangolta a Muriellel és a Kodachrome-mal, nemrégiben azonban úgy érezte, „saját játszótéren” is kipróbálná magát. Ezt akár érthetjük szó szerint is: a Bence Kalandjai egy játékos, vidám, és mindenképpen kalandozós trió, akik idén dobják ki első albumukat.

Ízelítő dal:

Ahol legközelebb elcsípheted: február 28., Ellátóház, Bérczesi Robi szólóestje előzenekaraként.

Agavoid

Csak egy szó: utazás. Hátradőlve, behunyt szemmel, az agy vibráló színei és fényei között. A trip-hop, experimental és dream-pop elemeket vegyítő trió a hagyományos hangszerelés helyett énekhangra, szintetizátorra és basszusgitárra épül, az összhatás mégis olyan, mintha egy komplett, legalább hattagú zenekart hallanánk.

Ízelítő dal:

Ahol legközelebb elcsípheted: kövesd a Facebookjukat, és megtudod!

Analog Balaton

Pontosan emlékszem arra az éjszakára, amikor először hallottam élőben Zsuffa Aba és Vörös Ákos duóját. Egy Toldis hajnalon történt az eset, és bár abszolút nem értettük, mit művelnek ezek ketten a színpadon, utána hónapokon át mindenki a Medvelábnyomot hallgatta. Abáék azóta már széles körben bizonyították zsenialitásukat, jelenleg pedig új dalokon dolgoznak.

Ízelítő dal:

Ahol legközelebb elcsípheted: kövesd a Facebookjukat, és megtudod!

Antares

Az Antares az elmúlt 2 évben gyakorlatilag az összes tehetségkutatón tarolt: bezsebelték a Fülesbagoly két díját, az Öröm a Zene! elismeréseit és a Hangfoglaló támogatását is, azóta pedig megállás nélkül lépnek fel a legmenőbb hazai metálbandák előtt. Az alábbi ősember-skatepunk-metál egyértelműen a kedvencünk tőlük.

Ízelítő dal:

Ahol legközelebb elcsípheted: február 29., Miskolc, Helynekem, a Lazarvs előtt.

Polytrip

Ha mindig feltekered a hangerőt, ha a ’90-es évek bandái szólnak, és a keményebb, kevert műfajoktól sem riadsz vissza, érdemes felvenni a Spotify-listádra ezt a progresszív grunge-funk-ban utazó zenekart is. Lugosi Dani egy korábbi interjúnkban mesélt már arról, miért döntött úgy, hogy a hangmérnöki székből a színpadra lép, és az eladhatóság helyett inkább az egyediségre építi fel zenekarát.

Ízelítő dal:

Ahol legközelebb elcsípheted: március 20., Dürer Kert, az ék előtt.

The Anahit

Bár az r&b szó hallatán a legtöbbünk Beyoncéra vagy Sean Paulra asszociál, valójában sokkal több olvasata létezik ennek a műfajnak. A The Anahit a szokásos napfényes, twerkelős tengerparti hangulat helyett a zsáner sötét oldalával kísérletezik, ami mit ad isten’, remekül működik. Az énekes, Csányi Rita egyébként „pillanatmegörökítő elektronikának” nevezi a zenekart, döntsétek el, egyetértetek-e vele.

Ízelítő dal:

Ahol legközelebb elcsípheted: április 30., Dürer Kert.