Manuel Vilas bár költőként indult, regényeivel vált népszerűvé. Legnagyobb közönségsikere a 2018-ban megjelent Ordesa, amelyben a szerző amellett, hogy már elhunyt szüleivel való kapcsolatát kutatja, az általa egyszerre gyűlölt és szeretett Spanyolország, valamint a spanyol társadalom kritikája is. A beszélgetést megelőzően, 16 órakor Manuel Vilas a Cervantes Intézet könyvtárában lesz „könyvtáros egy napra”.

„A költészet a láncaitól megszabadult emberség” – írja Manuel Vilas. A spanyol–magyar irodalmi találkozások az elmúlt évben főként drámáról és regényekről beszélgettek, ezúttal visszatérnek a költészethez. A spanyol nagykövetség, a Cervantes Intézet és az Uránia Nemzeti Filmszínház közös szervezésében megvalósuló

Diálogos: Spanyol–magyar irodalmi beszélgetések című rendezvény május 16-i alkalmának Kiss Judit Ágnes (1973) és Manuel Vilas (1962) lesz a vendége, akiknek az írásai számtalan ponton találkoznak.

Kiss Judit Ágnes költő, drámapedagógus, tanár, zenész, aki gyerekirodalmat is ír. Manuel Vilas szintén költőként és gimnáziumi tanárként kezdte a pályafutását. Versei önéletrajzi és egzisztenciális jellegük miatt is kiemelkedők, valamint napjaink Spanyolországa politikai és gazdasági körülményeinek kritikus megjelenítése okán is. Később regényeket, útikönyvet írt, és rendszeresen publikál többek között az El País hasábjain. Narratív pályafutása az España című kötettel kezdődött 2008-ban, melyet a Quimera folyóirat a 21. század első évtizedének tíz legfontosabb spanyol regénye közé választott. Írói pályafutásának legnagyobb sikerét az Ordesa (2018) című regényével érte el, mely a The New York Times kritikusa szerint meditáció a vágyakozásról, a magányról és a családról. Napjainkra a 21. századi spanyol irodalom egyik legismertebb alakja lett.

A szerzőket dr. Kutasy Mercédesz, művészettörténész, műfordító, az ELTE egyetemi adjunktusa kérdezi. A beszélgetés nyelve magyar és spanyol, szinkrontolmácsolást a szervezők biztosítanak.

Nyitókép: Manuel Vilas. Fotó: Planeta