fbpx

A bluegrasslegenda Béla Fleck is fellép jövőre a Müpában

A Müpa 2023/2024-es évadában Riccardo Muti és a Chicagói Szimfonikusok, Maria João Pires és Daniel Harding, Philippe Jaroussky mellett fellép a bluegrasslegenda Béla Fleck, szimfonikus koncertet ad az Aurevoir., és több neves kortárs magyar íróval is találkozhatunk.

A Müpa a korábbi évek gyakorlatától eltérően több szakaszban hirdeti meg a 2023/2024-es évad programját. A tavasszal bejelentett nevekhez most számos újabb csatlakozik, így október 6-tól már a 2024-es év előadásaira is válthatók jegyek.

Az elmúlt évek sikerlistáiról egyenesen a Müpa színpadára érkeznek a kortárs magyar irodalom legtöbbet forgatott szerzői. A Literárium esteken nemcsak Tompa Andrea és Szabó T. Anna, de az elmúlt években a hazai kortárs irodalom egyik legkarakteresebb személyiségévé érett Krusovszky Dénes is fellép. Itt láthatja először a közönség Grecsó Krisztián Időkirakó című műsorát, a Vers-estek sorozaton pedig Szabó Lőrinc és Kányádi Sándor költészete kerül reflektorfénybe. A Müpa Filmklub újabb fejezetet nyit a Woody Allen menetben, míg a Jazz Showcase-en a műfaj fiatal tehetségei mellett idén Gyémánt Bálint, a New Fossils & Mathias Eick és az Àbáse koncertjei színesítik az évadot.

A klasszikus zene rajongói is igazi csemegékre bukkanhatnak: a hagyományokhoz híven 2024-ben is Fischer Ádám indítja a programok sorát Haydn remekművével, A teremtéssel, amelyben visszatér a 2023-as Bartók Tavasz közönségkedvence, Benjamin Appl is. A világ tíz legjobb együttese közé választott Chicagói Szimfonikus Zenekar Riccardo Muti vezényletével lép fel, az elmúlt évtizedek egyik legjobb Mozart-játékosa, a portugál zongoraművésznő, Maria João Pires pedig a brit karmesterek vörös ördögével, Daniel Hardinggal, valamint a Svéd Rádió Szimfonikus Zenekarával kalauzolja a közönséget a 20. századi svéd zeneművektől a bécsi klasszikán át a német romantikáig.

Nagypéntek este csendül fel a zenetörténet egyik legjelentősebb egyházzenei alkotása, Bach Máté-passiója, a régizene egyik legnagyobb presztízsű képviselője, a Francesco Corti vezényelte Freiburgi Barokk Zenekar és a virtuóz kontratenor, Philippe Jaroussky értő tolmácsolásában.

A Christina Pluhar vezette L’Arpeggiata pedig a Mozart iránt különös affinitással rendelkező Rolando Villazónnal és a nemzetközi operaszínpadokat meghódító Baráth Emőkével a főbb szerepekben, koncertszerű előadásban hozza el az osztrák csodagyerek Il re pastore (A pásztorkirály) című operáját.

A Vashegyi György vezette Nemzeti Filharmonikusok Puccini remekművét, a Manon Lescaut-t mutatja be az olasz zeneszerző halálának századik évfordulóján. A Káel Csaba rendezte, félig szcenírozott előadás boldogságra vágyó főhősnőjét a Puccini- és Verdi-szerepekben brillírozó olasz szoprán, Monica Zanettin kelti életre. Kesselyák Gergely és a jövőre kétszáz éves Pannon Filharmonikusok Mozart népszerű g-moll és Mahler talán legderűsebb hangvételű, IV. (G-dúr) szimfóniája mellett az évad zeneszerzője, Orbán György legújabb kompozíciójának ősbemutatójára is készül.

Tavasszal három kivételes művésznőt is köszönthetünk a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Először korunk egyik legünnepeltebb orgonaművésze, a lett Iveta Apkalna érkezik, aki kamaraestjére a trombitavirtuóz Boldoczki Gábort hívta partnerül, majd visszatér a Müpa közönségének régi kedvence, Diana Damrau, aki műsorában a műfaj két magyar klasszikusa, Lehár Ferenc és Kálmán Imre műveiből válogat. Végre újra Magyarországon köszönthetjük a pekingi születésű Yuja Wangot is, aki bensőséges szólóestéjén többek közt Beethoven, Scarlatti és Sosztakovics zongoradarabjait szólaltatja meg.

A könnyedebb műfajok kedvelőinek is érdemes lesz várniuk a jövő évet. A világon a legtöbb kategóriában Grammy-díjra jelölt zenész, az amerikai bendzsólegenda, Béla Fleck – aki Bartók Béla után kapta keresztnevét – 2021-ben megjelent, Grammy-díjas lemezének dalaival és egy igazi all star bluegrassegyüttes élén tér vissza Budapestre. A könnyűzene magyar képviselői is nagyon készülnek már 2024-re: az Aurevoir. dalai a Szolnoki Szimfonikusok klasszikus hangzásával megtámogatva kapnak új dimenziót, Henri Gonzo és zenekara, a Papírsárkányok vendégekkel kiegészülve, neoklasszicista hangszereléssel mutatják be irodalmi ihletésű, idén tavasszal megjelent albumuk dalait, a 21. század első nagy hazai tévés-zenés tehetségkutatójának sztárja, Oláh Ibolya pedig saját zenekarával és a tőle megszokott őszinteséggel és zenei mélységgel érkezik a Müpába.

A Müpában mutatja be Én csépem című, bemutatkozó lemezét az új népiénekes-generáció egyik legnagyobb tehetsége, Básits Branka, Sebestyén Márta pedig legkedvesebb zenészkollégáival és pályatársainak időközben népzenésszé serdülő gyermekeivel – köztük a Söndörgő együttes tagjaival – közös koncertjén bizonyítja be, hogy a népzene minden generációhoz megtalálja az utat.

A zene mellett a tánc is otthon van a Müpában, első ízben lesz látható a Fesztivál Színházban a Győri Balett 2022 telén bemutatott darabja, a Peer Gynt. Velekei László egész estés koreográfiája saját olvasatot kínál a 19. századi drámairodalom egyik legösszetettebb alakjáról. Visszatér a Szegedi Kortárs Balett népszerű mesebalettje, a Hamupipőke, de újra látható lesz a Pécsi Balett és Vincze Balázs klasszikus alapokra épülő kortárs koreográfiája, a Carmina Burana, valamint Feledi János a Liszt Ünnepen debütáló, háromrészes táncetűdje is.

Az új évben is műsoron lesz a 2023/2024-es évad együttesének választott Magyar Nemzeti Táncegyüttes két, ősszel bemutatott ifjúsági előadása, a Végvárak, vitézek és az Éljen, Petőfi!, visszatér Csengery Dániel gyerekoperája, a Holle anyó és a Recirquel sikerdarabja, a Solus Amor is.

Részletek a Müpa honlapján olvashatók.

A rovat további cikkei