fbpx

A Magyar Zene Háza tervezője, Sou Fujimoto is előad a Brain Baron

A Hogyan tervezhetünk élhető városokat a jövő számára? című panelbeszélgetés a Brain Bar YouTube-csatornáján élőben követhető lesz minden érdeklődőnek szeptember 9-én, csütörtökön 15 órától. A Brain Bart szeptember 9–10-én, a Millenárison rendezik meg.

A Liget Budapest projekt részeként épülő Magyar Zene Házát a kortárs japán építésznemzedék egyik legkiemelkedőbb egyénisége, Sou Fujimoto tervezte. A japán sztárépítész légies, természet ihlette, inspiráló épületeiről híres világszerte, és Budapestre is a Városligetbe beleolvadó, szinte teljesen transzparens otthont tervezett az új zenei intézmény számára. Budapest új ikonikus épülete az év végére készül el. A sztárépítész kulisszatitkokat is megoszt majd a Brain Bar beszélgetésében.

Fujimoto filozófiájának legfontosabb iránya építészet és természet összefonódása, egybeolvadása, amely, nézete szerint, az építészet kezdetéig nyúlik vissza, ugyanakkor nagyon is kortárs probléma, és alapvető kérdés marad a jövőben is. A ház egyedülálló formája mögött különleges mérnöki megoldások húzódnak meg: a homlokzati üvegfal – amely Európa legnagyobb, vízszintes szerkezeti osztás nélküli egybefüggő üvegfelülete – 94 darab egyedileg gyártott üvegpanelből áll, melyek az épület egyes szakaszain elérik a mintegy négy emeletnyi, közel 12 méteres magasságot. A ház másik ikonikus jellemzője az organikus tetőszerkezete: az épület lebegő tetejét a hang rezgésének vizuális képéből, a hanghullámból kiindulva formálta meg a tervező. A játékos hullámzással vastagodó, majd elvékonyodó tetőzet végig a városligeti lombkorona szintje alatt marad, így is biztosítva, hogy a ház harmonikusan beleolvadjon a természetbe.

A Magyar Zene Háza izgalmas épületére a nemzetközi szakma is felfigyelt: a házat 2019-ben legjobb nemzetközi középületének választották a rangos londoni International Property Awards megmérettetésen, ami az ingatlanszakma egyik legnagyobb, széles körben jegyzett elismerése, majd ezt követően 2020-ban a világ legjobb zenei tematikájú fejlesztésnek járó fődíjat kapta meg az amerikai Music Cities Awards pályázatán. A házat ez év első napjaiban pedig a CNN és a World Architecture Community is 2021 legjobban várt épületei közé választotta.

Az építész a kezdetektől kiemelten figyelemmel kíséri a kivitelezést, amíg tehette, rendszeresen utazott Budapestre, hogy személyesen ellenőrizze a munkafolyamatokat és tanácsaival segítse a magyar szakembereket. A pandémia okozta lezárások miatt ugyan az elmúlt másfél évben nem utazhatott Magyarországra, ám a technikai lehetőségeknek köszönhetően a rendszeres egyeztetések nem maradtak el. A Magyar Zene Háza megnyitójára természetesen feltett szándéka Budapestre utazni.

A rovat további cikkei