fbpx

A nagy duett: „A komolyzenész ismerőseim is imádják ezt a dalt!” (podcast)

A Dal a miénk legújabb epizódjában Bery és Váczi Eszter duettje, az Egyedül keletkezéstörténetét mutatják be. Podcast ajánló.

Nagy duett az ezredfordulón. Zenei világok találkozása egy fülbemászó dalban. Egy igényes popsláger, amit ma is jólesik hallgatni. Vajon az előadóknak miért volt ambivalens érzés az Egyedül sikere? Hogyan zajlott egy „diszkóhakni” a 2000-es évek elején? És miért használt álnevet a szerző?

„Úgy éreztem, hogy ez nem én vagyok. Nem tudtam azonosulni vele” – idézi fel a podcastban első reakcióját Váczi Eszter jazzénekesnő, akit kész tények elé állítottak: a stúdióban hallotta először az Egyedült. Akkor azonban már nem volt visszaút, igent mondott a duettre, így jobb híján abban reménykedett, hogy a dal majd szépen a fiókban marad. Nem így történt.

Az Egyedül az ezredforduló egyik legnagyobb slágere lett.

Kis túlzással abban az évben a csapból is ez folyt. Előadóinak életére a mai napig is hatással van. „Amikor nyolc évvel ezelőtt elkezdtem jógát tanítani, akkor azért hívtak el kezdő tanárként egy jó nevű stúdióba, mert a stúdióvezető régen nagyon szerette az Egyedült” – meséli a ma már jógaoktató Sugár Berci, aki akkoriban Beryként próbált szerencsét a popszakmában.

A dal szövegét a ma már Nottinghamban élő Zubornyák Zoltán színész-rendező írta. Abban az időben a tatabányai Jászai Mari Színház igazgatója volt, ezért dalszerzőként álnevet használt. Ő a titokzatos Makka az Egyedül című Bery-lemez borítóján. Vajon ki aggatta rá ezt a becenevet? Kiderül A dal a miénk podcast legújabb részéből. Műsorvezető: Péczeli Dóri.

A dal a miénk – 33 dal, 33 történet, a rendszerváltástól napjainkig. A sorozattal arra vállalkozunk, hogy feltérképezzük, milyen dalokat énekeltünk közösen különböző élethelyzetekben a rendszerváltás utáni harminchárom évben. Ezeknek a daloknak a keletkezéstörténetét mutatjuk be a szerzőkkel, zenészekkel közösen, sokszor elsőként itt megjelentetett hangdokumentumokkal. Egy-egy évadban tizenegy dal történetét ismerjük meg, és a három évad harminchárom történetéből a végén összeáll a kép: egy reprezentatív gyűjtemény generációkon átívelő közös dalainkból.

A rovat további cikkei