A 40. Budapesti Tavaszi Fesztivál 17 napja alatt olyan nemzetközi sztárművészek lépnek fel, mint például Kristine Opolais, Gerald Albright, az Akram Khan Company vagy Lawrence Brownlee.

Az eseménysorozat keddi budapesti sajtótájékoztatóján Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a BTF főszervezője elmondta: a 40 éves jubileum kapcsán több korábbi legendás fellépőt, együttest ismét meghívtak, ilyen például Philippe Herreweghe és a Collegium Vocale Gent, Ton Koopman és az Amsterdam Baroque Orchestra, az Orfeo Kamarazenekar és a Purcell Kórus.

Bán Teodóra, Káel Csaba és Seres Gerda a sajtótájékoztatón

Két formabontó, különleges bemutató foglalja keretbe az eseménysorozatot. A GisL című nyitóelőadás igazi különlegesség, hiszen a balettirodalom egyik gyöngyszemét a Győri Balett és Lajkó Félix gondolta újra. Miklósa Erika és Novák Péter pedigMáriák városa címmel készül rendhagyó bemutatóra rendhagyó helyszínen: a tangó és a színház összefonódásából születő előadás a Rákóczi téri Vásárcsarnokban zárja majd a fesztivált április 18-án és 19-én.

Liszt Ferenc alakja és életműve minden évben meghatározó szerepet tölt be a fesztiválon. Az idei jubileumi eseménysorozat kétnapos Liszt-maratonnal ünnepli a zeneszerző zsenialitását a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A Staatskapelle Weimar Liszt 2018-ban bemutatott, Sardanapalo című operatöredékével érkezik. Áriaesttel örvendezteti meg a közönséget a New York-i Metropolitan Opera sztárja, Lawrence Brownlee és Yijie Shi, illetve a varázslatos lett szoprán, Kristine Opolais is. Szergej Nakarjakov a Budafoki Dohnányi Zenekarral lép színpadra, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus pedig a Szent István Bazilika falai közt szólaltatja meg Bach h-moll miséjét.

2020-ban ünnepeljük Beethoven születésének 250. évfordulóját, így a legendás komponista előtt tiszteleg majd többek között a dél-koreai zongorazseni, Ji,az Accord Quartet, Lukács Miklós és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Sárik Péter Trió, Kelemen Barnabás és Nagy Péter, valamint Kállai Ernő és Balázs János kettőse is.

Különleges helyszíneken, a Kiscelli Múzeum tereiben, a Nemzeti Táncszínházban és az Unicum Házban várja a barokk zene szerelmeseit a Zsabó Fesztivál. Érkezik a London Baroque Band, de lesz itt lézer, digitális technológia és hegedű, virtuóz trombitadarabok és egy magyar vonatkozású színjáték Antonio Draghitól és a Hof-Musici Baroque Ensemble muzsikusaitól, összművészeti csemege a NoGravity társulat táncművészeitől és artistáitól. S ha már mozgásművészet: alig néhány héttel a világpremiert követően Chotto Xenos című ifjúsági előadásával érkezik a brit sztárkoreográfus társulata, az Akram Khan Company.

Magyar Nemzeti Táncegyüttes: A hűtlen feleség – Barcsai szeretője

Premierre készül a fesztiválon a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Freak Fusion újcirkusz-kollektíva, a Ballet Rambert és a Sadler’s Wells Enter Achilles című produkciója Lloyd Newson (DV8) közel 25 évvel ezelőtti, világsikert aratott előadását eleveníti fel a Trafóban.

Joep Beving holland zongorista, a Tank and the Bangas New Orleans-i szupergroup és a handpanvarázsló Manu Delago fellépése is felejthetetlen estéket ígér az A38 Hajón.

Joep Beving

A jazzrajongók a Los Angeles-i születésű szaxofonzseni, Gerald Albright koncertjéig már kezdhetik is a visszaszámlálást. Vincent Peirani az olasz gitárossal, Federico Casagrandéval és a New Yorkban élő izraeli dobossal, Ziv Ravitzcal érkezik. A fiatal zongorista, Oláh Krisztián Parallel Reflections című művének ősbemutatójával bizonyítja, hogy nincs is szebb egy vonószenekar és egy jazzkvartett találkozásánál.

Újra megnyílik Budapest szívében az Akvárium Tavasz Terasz. A Budapest Art Week összefogja Budapest színes képzőművészeti kavalkádját. A PONT Fesztivál idén Georgia (Grúzia) és Örményország különleges hagyományait mutatja be.

Számtalan nagyszabású kiállítás megnyitója is emeli a fesztivál fényét. A Magyar Nemzeti Galéria Vágyott szépség címmel a Tate Britain leghíresebb és legkedveltebb preraffaelita alkotásait hozza Budapestre. A Szépművészeti Múzeum II. Amenhotep és koracímű kiállításán ritka leleteken, tárgyakon keresztül élhetjük át az ókori Egyiptom aranykorának ragyogását. A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban április 16-án nyílik a 38. Magyar Sajtófotó Kiállítás. A Ludwig Múzeum a Slow Life – Az élet lassú tempóban című kiállítással lassítja le a hétköznapok rohanását.

„A jubileumi fesztivál alkalmat ad arra, hogy végigtekintsünk ezen a négy évtizeden. Számtalan világsztár a Budapesti Tavaszi Fesztivál kedvéért látogatott először a magyar fővárosba, a kezdetekkor a művészeti élet számos magyar ikonja a fesztivál meghívására tért haza a vasfüggönyön túlról, hozott létre valami különlegeset, álmodott meg valami újat. A fesztivál talán legnagyobb sikere éppen ez: megmutatni a nemzetközi művészeti élet csillagait, figyelemre méltó újdonságait, a határainkon innen és túl alkotó magyar művészek munkáit, és általuk a magyar kultúra gazdagságát, sokszínűségét, erejét is” – mondta Káel Csaba.

Faix Csaba, a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. és a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője emlékeztetett arra, hogy a BTF a főváros arculatát jelentősen meghatározó eseménysorozat, amely rengeteg műfajjal számos közönségréteget megszólít.