Egyesül a Skydance Media és a Paramount Global amerikai médiaholding – tudatta a Paramount hétfői közleményében. Az üzlet két szakaszban valósul meg.

Paramount
Fotó: Shutterstock

A Paramount az egyik legrégebbi hollywoodi filmstúdió. 1912. május 8-án alapította a magyar születésű Adolph Zukor New Yorkban a vállalkozást, amelyből kinőtt a Paramount Pictures. A világ egyik legnagyobb filmstúdiója, az egyik legrégibb működő filmes cég ma is a hollywoodi álomgyár megkerülhetetlen része. Olyan franchise-ok tulajdonosa, mint a Top Gun és a SpongyaBob Kockanadrág, továbbá CBS tévécsatornáké (beleértve a sport- és hírcsatornákat), az övé a Comedy Central, az MTV és a Nickelodeon, illetve streamingszolgáltatásokkal és tévécsatornákkal rendelkezik az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Indiában és Argentínában. A Skydance Hollywood egyik vezető független stúdiója. Olyan kasszasikerek fűződnek a nevéhez, mint a Top Gun: Maverick és a Jack Reacher: Nincs visszaút.

Az első szakaszban a RedBird Capital Partners befektetési alap és az Ellison család – a Skydance vezérigazgatója és alapítója, David Ellison és édesapja, az Oracle alapítója, a milliárdos Larry Ellison – 2,4 milliárd dollárt fizet készpénzben a National Amusementsért, a Paramount anyavállalatáért. A második szakaszban további 4,5 milliárd dollárt fizetnek a Paramount szavazati (A osztályú) és szavazati joggal nem rendelkező (B osztályú) részvényeiért, továbbá 1,5 milliárd dollár elsődleges tőkét biztosítanak. Az összeolvadással létrejövő új cég a New Paramount lesz. A második szakaszban a Paramount szavazati joggal rendelkező részvénytulajdonosok 23 dollár készpénzt vagy 1,5333 új Paramount B osztályú részvényt kapnak minden egyes értékpapírért, illetve 15 dollár készpénzt vagy egy új Paramount B osztályú részvényt a szavazati joggal nem rendelkezők részvényenként. 

Az egyesülési megállapodást várhatóan a jövő év első felében zárják le. Ezt követően az Ellison család és a RedBird birtokolja a New Paramount A osztályú részvényeinek 100 százalékát és a B osztályú részvényeinek 69 százalékát.