A brit Roald Dahl Múzeum elítélte a néhai írót „tagadhatatlan rasszizmusa” miatt. Egyúttal elítéltek „minden rasszizmust, amely bármely csoport vagy egyén ellen irányul”.

Az író egykori lakhelyén, a buckinghamshire-i Great Missendenben álló múzeum a honlapján publikált közleményben jelentette be, hogy munkatársai antiszemitizmust megelőző képzésen vettek részt, küzdenek a rasszizmus ellen és támogatják a befogadást, a sokszínűséget és a méltányosságot.

„Roald Dahl rasszizmusa tagadhatatlan és kitörölhetetlen, de reméljük, hogy Dahl fennmaradt alkotói öröksége jótékony hatású lehet” – írták a honlapon.

A Dahl család és a Roald Dahl Story Company 2020 decemberében kért bocsánatot a népszerű író egykori megnyilvánulásai miatt.

„Számunkra érthetetlenek” – írták akkor a művész kijelentéseiről. Roald Dahl (1916–1990) művei, köztük a Karcsi és a csokoládégyár, a Matilda-könyvek, a Boszorkányok vagy a Hugó és a csodaszer ma is népszerűek az egész világon, színdarabok, filmek készültek belőlük.

Az év elején több irodalmi tekintély is bírálta azt a brit könyvkiadót, amely „a mai olvasóközönséget szem előtt tartva” az új kiadásokban átírta Roald Dahl gyerekregényeit. Az író hagyatékának kezelője, a Roald Dahl Story Company akkor közölte: a szövegmódosításokat a Puffin velük együttműködve hajtotta végre, mert azt akarták, hogy Dahl „rendkívüli történeteit és karaktereit ma is élvezze minden gyerek”.

A kritikák hatására néhány nappal később a Penguin Random House bejelentette: amellett, hogy a Puffin továbbra is a módosított szövegváltozatokat adja ki, az anyacég egy Roald Dahl Classic Collection (Roald Dahl klasszikus gyűjtemény) című sorozatban még idén megjelenteti az író 17 gyerekregényét az eredeti szöveggel, így az olvasók választhatnak, melyiket preferálják.

A múzeumot működtető közhasznú szervezet a honlapon arról is írt, hogy számos zsidó szervezettel működnek együtt, és vesznek részt programjaikban. Ezek keretében többek között általános iskolásoknak biztosítanak majd ingyenes oktatási anyagokat, amelyek segítségével az olvasók Dahl figuráin keresztül ismerhetik meg az ENSZ gyermekjogi egyezményét (UNCRC).  A múzeum közleményét a múzeum bejáratának falán is elhelyezték.

A brit Antisemitism Policy Trust szóvivője üdvözölte a múzeum lépését, és azt is, hogy az intézmény támogatja a rasszizmus ellenes nevelést.

Nyitókép: a Roald Dahl Múzeum Great Missendenben. Fotó: Shutterstock