A középkorból származó, feltekert ólomdarabot találtak német régészek az ország északi részében. A kutatók szerint a lelet egy középkori átoktábla.

A National Geographic beszámolója alapján a kutatók egy rostocki építkezésen találták meg a tárgyat, amit először hulladéknak véltek a 15. századból. Nem sokkal később viszont kiderült, hogy a lelet egy gótikus minuszkulákkal vésett, alig látható üzenetet tartalmaz, amely a kutatók megfejtése alapján egy átok. A ráolvasás egy Taleke nevű nőre és egy Hinrik nevű férfira vonatkozott, és Belzebub, illetve egy Berith nevű démoni szellem segítségét kérte. A szerző valószínűleg szét akarta választani a két megnevezett személy kapcsolatát – lehetséges, hogy féltékenységből.

Jörg Ansorge régész, az ásatás vezetője felhívta a figyelmet, hogy hasonló táblák ismertek az ókori görög és római, illetve a kora középkori világból, többek között Aquincumnál is találtak ilyet. Az, hogy egy latrina aljáról került elő a tárgy, nem meglepő: az átoktáblákat általában úgy rejtették el, hogy csak nehezen vagy egyáltalán ne lehessen megtalálni őket.

Fotó forrása: Mecklenburg-Előpomeránia Régészeti Hivatala