Hol bámulhatjuk meg a világ legnagyobb fáját, nézhetünk Sauron szemébe, és futhatunk versenyt egy lajhárral? Eláruljuk.

shutterstock_96972083_16.jpg
A Yellowstone élvez védettséget a legrégebben

A legrégibb

Azzal nem mondunk újat, hogy a legrégebbi nemzeti park a Yellowstone, amely 1872 óta élvez védettséget. Az talán már nem annyira közismert, hogy az USA egyébként is élen jár a nemzeti parkok létrehozásában: összesen 63 található a hatalmas országban, amelyek a sokszínű éghajlati és földrajzi adottságok miatt elképesztően változatos természeti, geológiai kincseket őriznek. A legismertebbek talán az arizonai Grand Canyon, a kaliforniai Yosemite és az alaszkai Glacier, de egy hawaii vulkántúrára sem mondanánk nemet.

Ahogy a Sequoia Nemzeti Parkra sem, amely az ország második legrégebbi nemzeti parkja, leghíresebb lakója pedig Sherman tábornok fája. A 84 méter magas óriás mamutfenyő, amely 2109 méterrel a tengerszint felett él már 1800-2700 éve – a valódi korában nem tudnak dűlőre jutni a szakértők – a világ legnagyobb törzstérfogatú, közel 1500 köbméteres fája. Magasságban viszont szinte ő is eltörpül a Hyperion nevű tengerparti vörösfenyő mellett, amely szintén Kaliforniában, a Redwood Nemzeti Parkban éldegél és karcolja a 116 méteres magasságot. (Bár méretben és korban is eltörpülnek, azért nálunk is találhatóak nagyon szép famatuzsálemek, amelyek közül kollégáink már több mint százat fényképeken is megörökítettek.)

A legnagyobb

Mégsem az Egyesült Államokban található a világ legnagyobb kiterjedésű nemzeti parkja, és még csak nem is a még hatalmasabb Oroszországban vagy Kanadában, hanem Grönlandon. Ezen a mindentől távoli, zord, jeges szigeten jelölték ki a tíz Magyarországnál is nagyobb természetvédelmi területet, az Északkelet-grönlandi Nemzeti Parkot 1974-ben. Ember azóta sem nagyon teszi be ide a lábát, néhány kutató- és katonai állomás található a sarkvidéki éghajlatú, a Yellowstone-nál 77-szer nagyobb területen. Annál jobban kedvelik viszont a jegesmedvék, a sarki rókák, valamint a fókák.

shutterstock_2057641562.jpg
Északkelet-grönlandi Nemzeti Park

A második legnagyobb már nem is egy földterületen, hanem a víz alatt van: az ausztráliai Nagy-korallzátony, amely még az űrből is látható. A képzeletbeli dobogó harmadik helyét pedig a hazánknál kicsit nagyobb, közel százezer négyzetkilométeres területet magába foglaló, Mozambik, Dél-Afrika és Zimbabwe határán található Great Limpopo Transfrontier Park foglalja el. Ez az egykor orvvadászok által fosztogatott terület ma már szigorúan védett, több mint 850 állatfajnak és kétezernél is több növényfajnak nyújt menedéket.

A legboldogabb

Costa Rica sok szempontból irigylésre méltó ország: talán kitűnő éghajlata miatt, de rendszeresen az élen végez a legboldogabb országok listáján, itt található a kék zónák egyike, Nicoya, ahol az emberek az átlagnál jóval nagyobb eséllyel érik meg a kilencvenet, mint bárhol máshol, és az ország területének 25 százaléka természetvédelmi terület vagy nemzeti park. Az egyik legszebb az Osa-félszigeten található Corcovado, ahol a trópusi esőerdőben végtelenül lassú mozgású lajhárok, ragyogó színű tukánok, póni méretű tapírok és a kihalás széléről visszahozott jaguárok élnek békés egyetértésben.

shutterstock_2017046234.jpg
A Corcovado

A legtöbb

Az ország méretéhez viszonyított nemzeti park arányt tekintve nincs szégyellnivalója Nepálnak, Bhutánnak, Venezuelának, Zambiának, Algériának és Chilének sem, ezeken a helyeken húsz százalék körüli a védett területek aránya. A gyakran a világ nyolcadik csodájaként emlegetett chilei Torres del Paine – ami spanyolul kék tornyokat jelent – valóban méltó a nevéhez: égig érő gránittornyok, csillogó kékeszöld tavak és mély, kobaltszínű hasadékok váltják egymást ezen a vidéken.

shutterstock_2226146277.jpg
Guanacók a chilei Torres del Paine nemzeti parkban

A legmagasabb

A nepáli Szágarmantha Nemzeti Parkban található a világ legmagasabb hegycsúcsa, a Mount Everest. A terület számos ritka állatfajnak is otthont ad, mint például a hópárduc vagy a vörös macskamedve, vagy más néven vörös panda.

shutterstock_1770226445.jpg
A Mount Everest

És ha már panda. A csúcs egyben határvonal Nepál és Kína (Tibet) között. A Tibeti-fennsík peremén, kétezer méteres tengerszint feletti magasságban található Jiuzhaigou-völgy az egyik leglátványosabb nemzeti park a világon, ahol többszintes vízesések, türkizszínű tavak és hófödte hegycsúcsok nyújtanak semmihez sem hasonló látványt. Nagyon kis populációban, de óriáspandák is élnek a rezervátumban.

A legvadabb

A szinte tündérországszerű parkhoz képest az új-zélandi Tongariro vulkáni területe valóban Mordort és a Végzet hegyét idézik, nem véletlenül lehet ismerős a Peter Jackson rendezte A Gyűrűk Ura-trilógiából. Ezen a távoli szigetországon található Fiordland is, amelynek formáját gleccserek által vájt fjordok alakították, látványban simán felveszik a versenyt Norvégia hasonló tájaival. Egyedülálló ökoszisztémával rendelkezik, a tavak, vízesések, őserdők ritka fajoknak, például a fiordlandi sügérnek vagy a röpképtelen, egy ideig kihaltnak hitt madárnak, a takahének nyújtanak menedéket.  

shutterstock_193250024.jpg
Az új-zélandi Tongariro vulkáni terület

A legközelibb

Az öreg kontinens is tartogat számos felkeresésre nagyon is érdemes nemzeti parkot. Izlandra önmagában több hetet lehetne szánni, de a Vatnajökull semmiképpen sem maradjon ki, ha olyan szerencsések vagyunk, hogy eljutunk oda. Gleccser, jégbarlangok, vízesések és vulkánok váltják egymást ezen a vad területen.

Sokkal kevésbé elhagyott, de nem kevésbé lenyűgöző a Francia-középhegységben található Cévennes Nemzeti Park, amelyet az UNESCO bioszféra-rezervátumaként jelölt meg. Hasonlóan látványos az olasz–osztrák határon található Magas-Tauern, amelyet a hegymászás bölcsőjének is tekintenek. Állítólag itt, Ausztria legmagasabb hegycsúcsa mellett, a 3798 méter magas Grossglockner lábánál írta meg Erich Kästner A repülő osztály című ifjúsági regényét.

shutterstock_641562580.jpg
A Plitvicei-tavak

Szintén egynapi autóútra, elérhető távolságban van három világbajnok nemzeti park: a Déli-Kárpátokban található, vad, sziklás Retyezát, az outdoor paradicsom Triglav és a valószínűtlen színekben játszó Plitvicei-tavak mind a muszáj látni kategóriában vannak.

De ha még ennyire sem akarunk messzire utazni, és mégis viszket a talpunk, akkor Magyarországon is találhatunk bőven természeti látnivalókat, hiszen már tíz nemzeti parkban barangolhatunk, például az őrségiben vagy a bükkiben.

A cikkhez használt források itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt és itt olvashatók.

Fotók: Shutterstock