Május 22. a biológiai sokféleség világnapja és a magyar természet napja. Napjainkban viszont világszinten egymillió állat- és növényfajt fenyeget a kipusztulás veszélye. A Magyar Természetvédők Szövetsége által indított, A mi sokszínű kertünk elnevezésű kampánynak épp környezetünk megóvása a célja.

Poszmeh_foto_Molnar_Antal.jpg
Poszméh. Fotó: Molnár Antal

Magyarországon a növényzetalapú természetitőke-index kisebb, mint 10 százalék, ami azt jelenti, hogy a hazánk területét egykor borító természetes élővilág értékeinek több mint 90 százaléka megsemmisült mára. A sokszínűség csökkenéséért az emberi tevékenység felelős. A természet helyreállítása érdekében elsősorban a társadalmi és gazdasági viszonyainkon kell változtatni, de az egyének és a közösségek is sokat tehetnek a negatív folyamatok megfordítása érdekében. A Magyar Természetvédők Szövetségének A mi sokszínű kertünk elnevezésű kampánya országszerte szervez természetvédelmi és nevelési programokat önkormányzatok, oktatási intézmények és családok bevonásával.

Dr. Farkas István Tamás, a Magyar Természetvédők Szövetségének társelnöke a kampány céljait hangsúlyozta: „Már egy zsebkendőnyi kertdarab is jó szolgálatot tehet, ha tenni szeretnénk valamit magunkért és az élővilág sokszínűségének megőrzése érdekében. A kis kertünkben, erkélyünkön már meg is kezdhetjük a természetbarát lépések sorát, amivel a biológiai sokféleség mellett hozzájárulunk az élelmünk biztosabb és jobb minőségű megtermeléséhez is.”

A természetbarát kertészkedés nem igényel nagy beruházást, sőt spórolhatunk vele. Kis lépésekkel is elkezdhetjük: figyeljünk oda, hogy mindig legyen víz a kertben, ne nyírjuk sűrűn a gyepet, hagyjuk vágatlanul a kert egy-egy részét, hogy a maghozó füvek és a beporzókat táplálékkal ellátó virágok kifejlődhessenek. Hagyjuk a tápanyagot biztosító avart a fák alatt, komposztáljuk a kerti szerves anyagokat, a konyhai hulladékokat.

„Nagy figyelmet fordítunk a helyi jó gyakorlatok elterjesztésére is: az év során a 23 tagszervezetünkkel országszerte több mint háromszáz programot szervezünk, minden korosztály számára” – emelte ki a társelnök. A Magyar Természetvédők Szövetsége az egyének mellett várja családok, iskolák, munkahelyek csatlakozását is a kampányhoz. Céljuk, hogy az emberek minél több elemet valósítsanak meg a kampányban megismert természetbarát praktikákból a saját kertjükben, udvarukon, erkélyükön.

A kezdeményezés kiadványai konkrét ötleteket tartalmaznak arra vonatkozóan, hogy hogyan biztosítsuk a zöldség- és gyümölcstermesztésünket segítő madarak, ragadozó rovarok és más állatok megtelepedését. A Magyar Természetvédők Szövetségének tagszervezetei iskolai foglalkozásokat és közösségi akciókat szerveznek – például élőhelybarát iskolaudvarok kialakítására. Továbbá mintakerteket, tanösvényeket hoznak létre közművelődési intézményekben, magbörzéket szerveznek, előadásokat tartanak kertbarát köröknek, a fesztiválokon, falunapokon pedig játékos ismeretterjesztő sátrakkal jelennek meg.

A természetbarát praktikák megvalósulásáról készített fényképeket bárki feltöltheti a Magyar Természetvédők honlapjára, így mások is kedvet kaphatnak hasonló tevékenységekhez. A képeket feltöltők nyereménysorsoláson vesznek részt, melynek során hárommillió forint értékben sorsolnak ki ajándékokat. A játék október 20-ig tart.

További információ a kampány honlapján.