A legenda szerint Romulus és Remus 2777 éve alapította Rómát. Az április 21-i ünneplés központi helyszíne szokás szerint a Circus Maximus egykori versenypálya mezeje.

People wearing Roman Centurion costumes take part in a historical parade to celebrate Rome's birthday in front of Colosseum in Rome on April 23, 2023. On April 21, 2023 Rome celebrated the 2776th anniversary of its foundation by the king Romulus in 753 BC. The annual birthday celebration includes historical re-enactments of ancient Roman rituals, costumed parades and gladiator fights, staged by the Rome Historical Group in the Circus Maximus.
STRINGER / AFP
Róma 2776. születésnapját ünneplők 2023. április 23-án. Fotó: Stringer / AFP

Felidézik a legendás alapításnak azt a pillanatát, amikor Romulus és Remus felszántotta a határvonalat a leendő város körül. Felelevenedik Róma történetének egy másik ismert jelenete is, amikor a gladiátor Spartacus római katonákkal harcol.

A hagyományőrző egyesületek tagjai egy napra életre keltik a császárokat, köztük Julius Caesart, a szenátorokat, a matrónákat, a Vesta-szüzeket és a legionárius katonákat. Díszes felvonulásuk a Circus Maximustól indul, érinti a Capitolium-dombot, végigvonul a Forum Romanum és a Colosseum előtt.  A minden évben megrendezett menet olaszok és külföldiek tömegeit vonzza.

Az évforduló másik kiemelt helyszíne a Pantheon, mivel április 21-én délben az ókori műemlék tetején levő, kör alakú nyíláson keresztül a napsugarak pontosan az épület bejárati bronzkapuját világítják meg. A Pantheont szándékosan építették így, hiszen ezzel a fényjátékkal a kapun belépő császárt világították meg.

Az eseményt szervező Római Történelmi Csoport idén ünnepli alapításának harmincadik évfordulóját.

A Krisztus előtt 753-ban alapított Róma ünnepnapján ingyenes a belépés a városi múzeumokba.