A száz éve elhunyt Franz Kafka 1920-ban keltezett, Albert Ehrenstein osztrák költőnek és kiadónak írt levelére lehet licitálni július 11-ig a Sotheby’s középkori, illetve modern könyv-, kézirat- és zeneműárverésén.

Author Franz Kafka in front of the family´s home; the socalled Oppelt-House at the Old Town Square. Czech Republic. Photograph. 1922. - 19220101_PD2277 (Photo by VOTAVA / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP)
Franz Kafka. Fotó: VOTAVA / APA-PictureDesk via AFP

A német nyelvű, egyoldalas levélért, amelyben Kafka arról számolt be barátjának, hogy úgy érzi, már nem tud írni, az előzetes becslés szerint akár kilencvenezer fontos (42 millió forintos) árat is kifizethet egy gyűjtő. A levelet feltehetőleg válaszként küldte egy felkérésre, hogy küldjön anyagot a Die Gefährten nevű irodalmi újságba. Kafka válaszában elárulta, hogy már három éve semmit sem írt.

Az árverési ház közlése szerint a levelet az észak-olaszországi Meranóból küldte 1920 áprilisa és júniusa között, ahol tuberkulózisa miatt kezelték egy szanatóriumban. Az írót 1917-ben diagnosztizálták a súlyos tüdőbajjal, de a levélben betegségéről nem írt.

Kafka levele. Forrás: Sotheby's
Kafka levele. Forrás: Sotheby's

Gabriel Heaton, a Sotheby’s könyv- és kéziratszakértője elmondta, hogy Kafka az élete vége felé írt megható levélben kétségbeesésének ad hangot írói válsága miatt, és arról is ír, mennyire szeretne ismét dolgozni. „Testileg nagyon legyengült, mégis nagyon intenzív levelezést folytat élete utolsó nagy szerelmével, az író-fordító Milena Pollakova-Jesenskával, ami képes felszítani megújuló kreativitását. Tehát miközben kétségbe van esve, valójában csodálatos új írásai születnek még” – fogalmazott a szakértő.

Kafka ezt követően írta A kastély és Az éhezőművész című műveit. Az író negyvenéves korában, 1924. június 3-án hunyt el. Az árverésre bocsátott levelet – amelyet Ehrenstein továbbküldött a képzőművész Dolly Perutznek – az osztrák költő által használt borítékkal árverezik el.