Az Auschwitz-rekviem nagyszabású programsorozat, amely európai kezdeményezéssel valósul meg és amelynek társadalmi jelentősége európai és magyar vonatkozásban is kiemelkedő, hiszen a romák ellen elkövetett náci népirtást a köztudatban a mai napig hallgatás és homály fedi. A Romédia Alapítvány, a roma holokauszt, a Pharrajimos egyik első magyar kutatója húsz éve dolgozik azon, hogy a mélyen gyökerező, romákkal szembeni sztereotípiákat és előítéleteket megkérdőjelezze és megváltoztassa.

 
A Frankfurt am Main-i Roma és Szintó Filharmonikus Zenekar hat európai nagyvárosban (Amszterdamban, Frankfurtban, Bukarestben, Varsóban, Prágában és Budapesten) adja elő a holland szintó zeneszerző, Roger Moreno Rahtgeb által komponált Rekviemet. A koncertet Budapesten november 6-án, 19.30-kor a Művészetek Palotájában láthatja a közönség.
 
A koncertet megelőző héten dokumentumfilm fesztivált rendez az Alapítvány az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A kiemelkedő alkotások a holokausztnak, illetve a huszadik század népirtásainak (Kambodzsa, Ruanda, Srebrenica, Gulag) a közvélemény által kevéssé ismert történetét mutatják be. A dokumentumfilm fesztivál október 26. és 28. között kap helyet az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A fesztivál díjmentesen látogatható.
 
A német expresszionizmus kiemelkedő művésze, Otto Pankok, valamint az Ausztriában élő roma származású képzőművész, Ceija Stojka műveiből látható tárlat a programsorozat keretein belül. A nácik által tiltólistára került Pankok megrázó portréi, a kiszolgáltatott szintó és roma családokat ábrázoló fa- és rézmetszetei, valamint a holokauszt-túlélő Stojka festményei első ízben érkeznek Magyarországra. A kiállítás a Francia Intézetben tekinthető meg november 15. és 23. között. A belépés díjtalan.
 
A holland Alfa Foundation által összeállított digitális kiállítás olyan archív felvételeket mutat be, amelyek időrendben és/vagy országonkénti lebontásban adnak információkat a szintik és romák nácik általi népirtásáról.