Az Európai Parlament és az Európai Bizottság megállapodott a mesterséges intelligenciával kapcsolatos alapelvekről.

A zeneipar számára fontos, hogy nyilvánosságra hozzák, mely dalokat generálták mesterséges intelligencia segítségével – írja a Complete Music Update cikkére hivatkozva a dalszerzo.hu. Bár sokan lobbiztak amellett, hogy lazítsanak az eredetileg megfogalmazott szabályozásokon, végül úgy tűnik, az EU-ban szigorúan járnak majd el az ilyen dalokkal kapcsolatban. Cél, hogy a rendszer átlátható legyen, bár az MI fontos eszköz a tech és a kreatív szektor számára, a jogilag biztonságos közeg az elsődleges.

Már 2021 óta zajlik vita a mesterséges intelligencia jogi szabályozásáról (erről korábban itt írtunk), a zeneiparban pedig különösen fontos, hogy világos legyen, melyik dal emberi szerzemény, és melyikhez vették igénybe az MI-t. A korábbi felmérésekből kiderül, a teljesen generált dalt meg tudja különböztetni a zenehallgató, de azt, amelyben ember és MI is részt vett, már nehezebben ismerjük fel.

A háromnapos maratoni megbeszélés végén az Európai Bizottság és az Európai Parlament megállapodtak az alapelvekben, amelyeket egy rendelettervezet követ majd a jövő év elején.

A fotó illusztráció. Forrás: Shutterstock