A streamingóriás által kiadott jelentés szerint az Európai Unióban tizenötezer művész kapott több mint tízezer eurónyi bevételt a lejátszások után.

Spotify illusztráció AFP.jpg
Fotó (illusztráció): Jonathan Raa / NurPhoto via AFP

A most kiadott European Loud & Clear jelentés az első, amely külön rögzíti az EU-ból származó előadói jogdíjfizetéseket. A Spotify állítása szerint 2023-ban több mint tizenötezer európai művész tízezer eurót, huszonötezren pedig ötezer eurót meghaladó összeget kaptak, ami lehetővé teszi számukra, hogy a művészetükből megéljenek.

A cég egyúttal rekordösszegű kifizetést is bejelentett: az európai művészek 2023-ban csaknem 1,5 milliárd eurót termeltek a Spotifyon, ami 16 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest, és több mint háromszorosa a 2017-es eredményeknek.

Az EU-ban megtermelt összes jogdíj 44 százaléka uniós művészektől származott 2023-ban, amely a legmagasabb szint az adatrögzítés kezdete óta. Ezen túlmenően az uniós művészek által generált összes jogdíj több mint felét, 55 százalékát azok kapták, akik nem angol nyelven zenélnek. Az európai előadók alkotásait világszerte mintegy 28 milliárd alkalommal játszották le a hallgatók a Spotifyon, és 2023-ban ötvenezer európai előadó került fel a szerkesztői lejátszási listákra.

A cikk forrása itt olvasható.