Az első világháborús és a két világháború közötti erdélyi gyűjtemények, továbbá Révay Ferenc úti fényképalbumainak, valamint a fényképezés hőskorából származó portréfényképek közzétételét követően most a Magyar Akadémiai Album és az Országgyűlési Album is szabadon böngészhetővé vált.

Magyar Akadémiai Album. Fotó: OSZK
A Magyar Akadémiai Album

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) két jelentős történelmi album felvételeit tette elérhetővé az online Fotótér felületén. 

A Magyar Akadémiai Album Schrecker Ignác műtermében készült a tudóstársaság székházának avatási ünnepélye alkalmából. A nagy, reprezentatív album mellett Schrecker elkészítette ennek kis méretű változatát is, amelyben tudományos osztályok szerinti elrendezésben, tablóképeken láthatók az akadémikusok. Az Országgyűlési Album című reprezentatív gyűjteményt Borsos József és Doctor Albert készítette az 1865-ben összeült magyar országgyűlés képviselőiről.

Országgyűlési Album. Fotó: OSZK
Az Országgyűlési Album

Az Országgyűlési Albumot 1865 és 1867 között állították össze, és 630 felvételen mutatják be a kiegyezés legnagyobb alakjait, mások mellett Andrássy Gyulát, Arany Jánost, Deák Ferencet, Eötvös Józsefet, Jókai Mórt, Podmaniczky Frigyest és Vámbéry Ármint.

A Magyar Akadémiai Album és az Országgyűlési Album megtekinthető az OSZK-ban rendezett, Az emberi arcz megörökítése – A 19. századi magyar portréfényképészet különlegességei című kiállításon is. Itt a könyvtár gyűjteményének számos különleges, korai fotográfiai eljárásokkal készült portréfelvétele is látható.

Fotó: OSZK